Politiek

VVD is blij dat Van der Graaf kan vertrekken, PVV is boos

De Tweede Kamer houdt gemengde gevoelens over aan de overwinning van Volkert van der G. bij de rechter. De moordenaar van Pim Fortuyn kreeg gedaan dat de rechter hem van zijn meldingsplicht ontslaat en zo de weg vrijmaakt voor zijn vertrek naar het buitenland.

De VVD ziet Volkert van der G. graag voorgoed vertrekken, terwijl de PVV niet kan verkroppen dat een “extreemlinkse moordenaar alles voor elkaar krijgt”.

Lees ook: Volkert van der G. wint kort geding en mag emigreren

Kamerlid Foort van Oosten van de grootste regeringspartij laat geen traan als de moordenaar van Pim Fortuyn emigreert, maar dan wel graag voorgoed. “Zoals eerder gezegd, de VVD is deze man liever kwijt dan rijk, zo lang hij echt ver weg verdwijnt en niet 3 kilometer over de grens gaat wonen om onder zijn meldplicht uit te komen. De rechter gaat hier nu mee akkoord, laat Van der G. dan nu ook maar een enkele reis naar Paaseiland boeken”, verzucht Van Oosten.

Familie van Pim Fortuyn

De familie van Pim Fortuyn hoopt ook dat Van der G. snel het land verlaat. “De familie heeft kennisgenomen van de uitspraak en juicht spoedige en daadwerkelijke emigratie van Van der G. toe”, laat advocaat Richard van der Weide namens de familie weten. “Onderzocht wordt nog hoe juridisch kan worden bewerkstelligd dat hij daadwerkelijk het land verlaat en niet meer terugkeert. De familie wil bij voorkeur nooit meer met de persoon Van der G. geconfronteerd worden.”

Chauffeur Hans Smolders die erbij was toen Fortuyn werd doodgeschoten gelooft niet dat Volkert van der G. emigreert en heeft zijn buik vol van de rechtszaken die de man blijft voeren. “Hij neemt iedereen bij de neus, gaat op vakantie, komt terug en lacht iedereen uit”, aldus Smolders in een reactie.

Wereldvreemde uitspraak

De Tilburger zegt dat de rechter wederom een wereldvreemde uitspraak heeft gedaan. “Deze zaak houdt miljoenen mensen bezig en ik vind het heel apart dat rechters daar geen rekening mee houden. Iedereen wordt steeds geconfronteerd met zijn grappen en grollen. Een rechter moet juist ingrijpen als hij steeds oude wonden openrijt. Wat er is gebeurd heeft bij mij een diepe kras veroorzaakt en die gaat nooit meer weg.”

Bezwaar tegen de uitspraak

Andere partijen maken vooral bezwaar tegen de uitspraak. Het CDA wijst erop dat Van der G. zijn straf nog niet heeft uitgezeten en dat de meldingsplicht een van de voorwaarden was om hem op vrije voeten te stellen. Nu die vervalt, is hij eigenlijk onvoorwaardelijk vrij, stelt Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Voor haar het bewijs dat vrijkomen onder voorwaarden op de schop moet.

Lees ook: Verslaggever Anne oog-in-oog met Van der G.: ‘De rillingen liepen over m’n rug’

De SP heeft ook “moeite” met het oordeel van de rechter. Kamerlid Michiel van Nispen vindt het “raar dat ons systeem nu zo werkt dat iemand voor die tijd al naar het buitenland mag vertrekken. Dan kunnen we iemand minder goed in de gaten houden tijdens de straftijd.”

Vaarwater van de rechter

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil zich niet uitlaten over de uitspraak, om niet in het vaarwater van de rechter te belanden. Wel vindt hij al langer dat niet iedere verdachte standaard onder voorwaarden moet kunnen vrijkomen. Hij werkt aan een wetswijziging.

Het Openbaar Ministerie moet nu beslissen of het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, aldus Dekker.