112

Volkert van der Graaf wint kort geding en mag emigreren

Volkert van der G. hoeft zich niet meer te melden bij reclassering en mag dus emigreren. Dat besloot de rechter dinsdagochtend in het kort geding dat hij had aangespannen tegen de Staat.

Van der G. wilde van zijn meldplicht af, omdat het volgens hem geen enkele toegevoegde waarde heeft. De rechter heeft hem daarin gelijk gegeven. “Bij de beoordeling van de vraag of de meldplicht bij de reclassering moet worden gehandhaafd, speelt de ernst van het gepleegde feit geen rol meer. Daarvoor is van belang of deze bijzondere voorwaarde nog zinvol is met het oog op het terugbrengen van het recidiverisico. Dat is volgens het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie en de reclassering niet het geval. Dat betekent dat eiser niet langer kan worden verplicht zich periodiek bij de reclassering te melden”, aldus de rechtbank in het vonnis.

Lees ook: Verslaggever Anne oog-in-oog met Van der G.: ‘De rillingen liepen over m’n rug’

De 48-jarige moordenaar van Pom Fortuyn moest zich tot op heden iedere zes weken melden. Dat was een van de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in mei 2014, net als een contactverbod met de nabestaanden en een verbod om met media te praten. De contactverboden gelden nog altijd, benadrukt de rechtbank dinsdag.

Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor de moord op politicus Pim Fortuyn in mei 2002. Met aftrek van zijn voorarrest zou zijn straf er eind april 2020 op zitten.