112

Verslaggever Anne oog-in-oog met Van der G.: 'De rillingen liepen over m'n rug'

In de rechtbank van Den Haag vond dinsdag het kort geding plaats dat Volkert van der G. had aangespannen tegen de Staat. De moordenaar van politicus Pim Fortuyn wil emigreren naar het buitenland, maar kan dat niet omdat hij zich moet melden bij de reclassering.

Verslaggever Anne Kruijsen was dinsdag bij de zitting aanwezig en stond daar oog-in-oog met Van der G.: “Als je langs hem loopt, voel je echt de ijzige blik die hij heeft. Hij keek me ook recht in mijn ogen gaan. Ik voelde wel echt een beetje de rillingen over m’n rug lopen, omdat je natuurlijk weet dat hij iemand vermoord heeft.” Van der G. oogde verder rustig en niet gespannen, vertelt Kruijsen. “Echt vastberaden loopt hij naar het Paleis van Justitie. ‘Ik ga dit klusje wel even klaren’, dat idee had ik toen ik dit zag,” vertelt Kruijsen.

Lees ook: Volkert van der G. vecht meldplicht aan

In de rechtbank stonden dinsdag twee partijen lijnrecht tegenover elkaar. Van der G. is van mening dat zijn meldplicht geen enkele zin heeft. Hij kan geen werk krijgen in Nederland en de kans op een recidive – dat hij nog eens de fout in zou gaan – is bijzonder klein, zo bleek ook uit onderzoek. De reclassering daarentegen vindt een vorm van toezicht wel van belang, omdat niet zeker is hoe Van der G. zal reageren in situaties die hij als bedreigend of acceptabel ervaart.