Dieren

Tientallen activisten protesteren bij eendenfokkerij Tomassen Duck-To

Enkele tientallen activisten hebben zich vrijdagmiddag verzameld bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo. Ze protesteren tegen dierenmishandelingen bij Nederlandse eendenfokkers.

Lees ook: Gruwelbeelden bij Nederlandse eendenfokkers

Animal Rights bracht donderdag schokkende beelden naar buiten van eenden die op fokkerijen mishandeld worden. De dierenactivisten willen een verbod op de eendensector en sluiting van de slachterijen.

PAS OP: DE BEELDEN IN DEZE VIDEO KUNNEN ALS SCHOKKEND WORDEN ERVAREN

Onderzoek aangekondigd

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft al een onderzoek aangekondigd naar het vangen en laden van eenden bij fokkerijen. Volgens Animal Rights zijn de dieren mishandeld bij bedrijven in Dalfsen, Putten en Epe waar de eenden voor het bedrijf in Ermelo worden vetgemest.

Lees ook: Minister sluit Vlaams slachthuis na schokkende gruwelbeelden

Tomassen Duck-To heeft een vergunning aangevraagd voor het slachten van 40.000 eenden per dag. Nu heeft het bedrijf nog een vergunning voor het slachten van 32.000 eenden. Animal Rights wil die uitbreiding voorkomen, zegt campagneleider Robert Molenaar. ”

Elektrisch waterbad

Dit betekent dat de druk bij eendenfokkerijen alleen maar groter wordt. De slachterij hier heeft als enige nog een elektrisch waterbad waarin de dieren worden verdoofd.” Dat systeem werkt niet, zegt hij. Het leidt ertoe dat dieren onverdoofd geslacht worden.

Lees ook: Hoteleigenaar die rat in de fik stak: ‘Ik wist niet dat het gefilmd werd’

De schokkende beelden die donderdag verspreid zijn, komen niet uit het bedrijf in Ermelo. “Maar Tomassen beheerst de keten. Die eenden worden elders opgefokt en dan hier geslacht”, zegt Molenaar. Met spandoeken stonden de activisten tegenover de ingang van het bedrijf in Ermelo.

Vrachtwagens vol eenden

“Stop de slacht” stond erop te lezen, met een foto van een dood kuikentje. Vrachtwagens vol eenden reden af en aan langs de demonstratie. “Als we hiermee de publieke opinie beïnvloed hebben, ben ik al tevreden”, zegt demonstrante Annelies Dam. Ze woont sinds kort in Ermelo. “Iedereen van het dorp moet hier staan. Dit moet je dieren niet willen aandoen.”

De directie van Tomassen Duck-To was vrijdag niet aanwezig om commentaar te geven.

ANP