Dieren

Gruwelbeelden bij Nederlandse eendenfokkers

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft schokkende beelden naar buiten gebracht van dierenmishandelingen bij Nederlandse eendenfokkers. Op de beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt en via RTL Nieuws verspreid, is te zien hoe een eend wordt doodgetrapt en dat eenden bij de vleugels worden opgepakt en rondgeslingerd.

De eenden worden daarnaast keihard door de eendenvangers in kratten gegooid. Directeur Robert Molenaar van de dierenorganisatie spreekt van “misselijkmakende beelden”. Het gaat volgens hem om drie grote Veluwse eendenbedrijven in Dalfsen, Putten en Epe. Maar ook bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo, dat de volledige Nederlandse eendensector beheerst, is volgens Molenaar vanalles mis. “Eenden worden daar onvoldoende verdoofd en met botte messen geslacht. Er zijn daar levende eenden in afvalbakken van het slachthuis gevonden”.

NVWA en eendenbranche op de hoogte gesteld

Animal Rights heeft inmiddels de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingeschakeld. Ook heeft Molenaar de brancheorganisatie voor de eendensector op de hoogte gebracht van de misstanden. Volgens de dierenrechtenorganisatie telt Nederland vijftig eendenfokkerijen. Samen houden zij ruim 1 miljoen eenden.

Jaarlijks worden er meer dan 8,5 miljoen eenden geslacht in ons land.

Plus stopt samenwerking Tomassen Duck-To

Supermarktketen Plus heeft naar aanleiding van de schokkende beelden per direct alle producten uit de winkel die afkomstig zijn van eendenslachter Tomassen Duck-To. De samenwerking met de leverancier is daarmee per direct beëindigd. “Wij zien de beelden die spreken voor zich. Het is onacceptabel. We hebben de leverancier gebeld en zijn erg geschrokken.” De producten die uit de winkels worden gehaald gaan naar de lokale voedselbanken, aldus een woordvoerster.

LET OP: BOVENSTAANDE BEELDEN KUNNEN ALS SCHOKKEND WORDEN ERVAREN!