Politiek

Sekswerkers krijgen nationale database voor lastige of gevaarlijke klanten

Belangenvereniging voor sekswerkers PROUD en Soa Aids Nederland komen met een database waar sekswerkers informatie kunnen delen over lastige of gevaarlijke klanten. Uit onderzoek van de twee organisaties blijkt dat tussen de 60 en 97 procent van de sekswerkers enige vorm van geweld ervaart.

Met het project willen ze de veiligheid en positie van sekswerkers in Nederland te verbeteren. “Daarnaast biedt het project sekswerkers en sekswerkersorganisaties een platform om nieuws en kennis te delen over gezondheid, veiligheid, rechten en regelgeving,” meldt PROUD.

Lees ook: Sekswerkers eisen decriminalisatie van sekswerk

Omdat er door regressief overheidsbeleid steeds minder vergunde werkplekken zijn, kunnen sekswerkers onderling minder makkelijk onderling informatie uitwisselen over lastige klanten. Uit onderzoek van Soa Aids in 2017 bleek al dat daar heel veel behoefte aan is.

17 serieverkrachters opgepakt

Het Ugly Mugs-concept komt uit Engeland. Sekswerkers kunnen zich er aanmelden en krijgen vervolgens een sms als er waarschuwingen binnen komen, die relevant voor ze zijn. Het systeem heeft daar geleid tot de arrestatie van onder andere 17 serieverkrachters. Daarnaast zijn er meer dan 50 verkrachtingen voorkomen.

Lees ook: Sekswerkers winnen rechtszaak van gemeente Den Haag over registratie

De privé-informatie blijft beschermd, schrijft PROUD. “De informatie uit meldingen van sekswerkers wordt geanonimiseerd gedeeld met de politie wanneer de betreffende sekswerker hier expliciet toestemming voor heeft gegeven.” Voor sekswerkers in Nederland kan dit een uitkomst zijn, omdat veel mensen die in de industrie werken geen melding durven of willen maken bij de politie wanneer zij geweld meemaken.

Ministerie van Justitie en Veiligheid

Het project wordt financieel gesteund door het Ministerie van Justitie en Veiligheid en moet medio 2019 beschikbaar zijn.

Lees ook: Sekswerkers eisen decriminalisatie van sekswerk

De aankondiging van het zogenaamde Ugly Mugs-systeem komt op de International Day To End Violence Against Seks Workers. Op die dag herdenken mensen sinds 2003 over de hele wereld geweld tegen mensen die een seksuele service aanbieden.

Maandagmiddag legt PROUD bloemen bij het beeld van Belle op het Oudekerksplein in het centrum van Amsterdam.

Decriminalisatie

PROUD pleit al jaren voor de decriminalisatie van sekswerk. Strengere regelgeving voor de beroepsgroep, zoals het ‘Zweedse model’, heeft in landen als FrankrijkIerland en de Verenigde Staten namelijk gezorgd voor een enorme toename van geweld. PROUD ziet zich gesteund door adviezen en onderzoek van bijvoorbeeld Amnesty International en Human Rights Watch.

Beeld: Foto van Belle door United Under A Red Umbrella