Misdaad

Politie was verdachte moord Humeyra kwijt na haar laatste aangifte

Na Humeyra’s laatste aangifte van stalking wist de politie niet waar Bekir E. was. In mei deed het Rotterdamse slachtoffer voor het eerst aangifte, van mishandeling en bedreiging. Dat gebeurde toen ze de relatie met Bekir E. verbrak. Hij werd toen voorwaardelijk vrijgelaten.

Lees ook: Tweede verdachte aangehouden in zaak doodgeschoten Humeyra (16)

De politie en het Openbaar Ministerie hebben de “voorgeschiedenis tussen de hoofdverdachte en het slachtoffer” in de zaak in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat de politie om verschillende redenen de 31-jarige verdachte niet heeft aangehouden na haar laatste aangifte van stalking, op 11 december.

Lees ook: Honderden mensen herdenken Humeyra bij Rotterdamse Mevlana Moskee

Drie weken geen contact

Het is volgens de politie namelijk niet duidelijk waar hij was. Op dat moment was er drie weken geen contact tussen hem en het 16-jarige slachtoffer geweest. Ook dat voert de politie als reden aan dat het niet tot een aanhouding kwam.

Lees ook: Inspectie onderzoekt rol politie Rotterdam bij doodgeschoten Humeyra

Humeyra heeft de politie een foto laten zien waarop E. staat met twee vuurwapens. Die foto was vijf weken oud. De aangifte is wel opgenomen, maar de politie besluit E. niet aan te houden, omdat hij weer snel vrijgelaten zou moeten worden als het wapen niet bij hem wordt gevonden.

Langere tijd in de cel

De politie zegt dat zij van plan is om de verdachte een langere tijd in de cel te krijgen en daarom een onderzoek is begonnen.

Lees ook: Verdachte moord 16-jarige Humeyra mishandelde ex-vriendinnen

Maandag, de dag voor de schietpartij, is er contact tussen de politie en het slachtoffer, omdat zij aanvullende informatie heeft waarmee de politie hem mogelijk kan oppakken. Daarvoor is er een afspraak gemaakt op dinsdagmiddag.

Drie kwartier daarvoor wordt zij doodgeschoten in de fietsenstalling van haar school. De wijkagent heeft die ochtend nog contact met haar familie, maar er waren geen nieuwe incidenten te melden.

Tijdlijn: aangifte, veroordeling en spoorloos

De eerste aangifte van Humeyra is in mei, wegens mishandeling en bedreiging. Dat gebeurt als ze de relatie met E. verbreekt. Ook haar zus doet aangifte, wegens bedreiging. De verdachte wordt aangehouden, voorgeleid en door de rechter-commissaris voorwaardelijk vrijgelaten.

Lees hier alles over de dodelijke schietpartij op de Rotterdamse school

Eind mei beveelt het OM de aanhouding van de man, omdat hij het contactverbod heeft overtreden. Hij blijft spoorloos en wordt gesignaleerd. De politie zoekt actief naar hem.

De rechtszaak dient in augustus. De verdachte is daar niet bij, want hij is nog steeds niet aangehouden. De politierechter legt hem zes weken cel op, waarvan drie weken voorwaardelijk. De verdachte gaat in hoger beroep. Daardoor kan hij nog niet gevangen worden gezet. De voorwaarden – reclasseringstoezicht en een contactverbod – zijn wel van kracht.

Lees ook: Doodgeschoten Humeyra (16) deed aangifte van stalking tegen verdachte

Op 14 september wordt de verdachte aangehouden. Humeyra geeft aan dat zij geen contact meer heeft gehad met de man. De aangifte van eind mei over de overtreding van het contactverbod wordt dan voorwaardelijk geseponeerd, aldus het OM. In december gaat de zaak dan opnieuw spelen, met fatale afloop.

ANP/Redactie