Misdaad

Verdachte moord 16-jarige Humeyra mishandelde ex-vriendinnen

CW: huiselijk geweld, giftige mannelijkheid

Bekir E., de 31-jarige verdachte van het doodschieten van de 16-jarige Humeyra, stond bij Reclassering Nederland bekend om zijn geweld tegen vrouwen. Uit een rapport van de organisatie blijkt dat hij ex-vriendinnen mishandelde. 

Dat begon altijd wanneer deze jonge vrouwen afstand van hem namen, meldt RTL Nieuws. Hij toonde dan “afdwingend, eisend, dreigend en fysiek agressief gedrag”.

Eerdere onderzoeken

Er staat ook in dat hij in eerdere onderzoeken de diagnose kreeg van een bipolaire stemmingsstoornis, een benedengemiddelde intelligentie, en verslavingen aan wiet en alcohol.

Lees ook: Doodgeschoten Humeyra (16) deed aangifte van stalking tegen verdachte

De mishandeling van Humeyra gebeurde begin mei in zijn woning toen zij had aangegeven dat ze met hem wilde breken. Ook haar oudere zus, die Humeyra te hulp schoot, werd door E. bedreigd met de dood en deed eveneens aangifte daarvan bij de politie. Ook na de aangiften dreigde hij de twee zussen dood te maken.

Zes weken gevangenisstraf

In het vonnis van de politierechter van 16 augustus, dat donderdag is gepubliceerd, staat dat E. al eerder tot werkstraffen was veroordeeld voor agressie en bedreigingen. Doordat hij weer de fout in ging bij Humeyra, kreeg hij dit keer een celstraf opgelegd van zes weken.

Lees ook: Honderden mensen herdenken Humeyra bij Rotterdamse Mevlana Moskee

De helft daarvan hoefde hij niet uit te zitten als hij zich hield aan de voorwaarden, zoals een contactverbod met de twee zussen, reclasseringstoezicht en urinecontrole op cannabis- en alcoholgebruik, gedurende een proeftijd van twee jaar.

Lees ook: Onderzoek naar fouten en te passief gedrag politie na verkrachting

Het meisje werd dinsdag doodgeschoten in de fietsenstalling van haar school in Rotterdam-West. De verdachte werd kort daarna in de buurt aangehouden.

De verdachte blijft de komende veertien dagen vastzitten, dat besliste de rechtbank donderdagmiddag. Het OM beschuldigt de man van moord dan wel doodslag. Hij zit vast in volledige beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

ANP
Deze reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland