112

Moeder Insiya: 'Ontvoerder verspreidt nepnieuws en kreeg geen voogdij'

Shezhad Hemani, vader en ontvoerder van de kleine Insiya (4), beweerde maandag dat hij in India het hoger beroep in een rechtszaak over de voogdij van het meisje had gewonnen. Niks van waar, laat haar moeder Nadia aan Hart van Nederland weten. “Het is fake news!”

Lees ook: Moeder Insiya kan worden opgepakt in India

Hemani beweerde bovendien dat Nadia door het Hof als ontvoerder van Insiya wordt aangewezen en dat men bewezen acht dat zij het meisje juist heeft ontvoerd door haar mee naar Nederland te nemen, en dat Hemani haar ‘gewoon’ heeft teruggehaald. Ook dat is onzin, aldus Nadia. “Die uitspraak ís er gewoon niet, ik heb ook geen papieren gekregen.”

Lees ook: Moeder Insiya doet emotionele oproep aan koningin Máxima

Volgens De Telegraaf staat in het vonnis slechts dat het Hof de zaak heeft terugverwezen naar de familierechtbank in Mumbai. De familierechtbank moet binnen een jaar uitspraak doen. Ook heeft het Hof besloten dat Hemani Skype-contact tussen Insiya en haar moeder moet toestaan, en wel drie keer per week.

Lees ook: Koningin Máxima reageert op noodkreet moeder Insiya: ‘Gemis is schrijnend’

Insiya werd in september 2017 in opdracht van Hemani uit de woning van haar oma ontvoerd. Het kind werd vervolgens ontvoerd naar India. Sindsdien leeft zij daar bij haar vader en heeft moeder Nadia geen contact meer met haar dochter.