Opmerkelijk

Moeder Insiya doet emotionele oproep aan koningin Máxima

De moeder van de ontvoerde Insiya Hemani heeft koningin Máxima om hulp gevraagd. Moeder Nadia Rashid richt zich in een emotionele oproep op YouTube zich rechtstreeks tot de koningin; ”Van moeder tot moeder, van vrouw tot vrouw, van mens tot mens.”

In de video vertelt Nadia aan Máxima hoe zij op die bewuste septemberochtend haar dochter nog een dikke knuffel geeft en haar verzekerd dat ze snel weer terug zal zijn. De twee zullen elkaar tot de dag van vandaag niet meer zien of spreken. In een ”haast militaire actie” wordt Insiya uit de woning van de moeder van Nadia ontvoerd door meerdere mannen.

Moederdag

In de video vertelt Nadia ook hoe haar dochtertje voor het tweede achtereenvolgende jaar alleen is op Moederdag. ”Ik kan u niet vragen om mijn dochter voor mij terug te halen, maar ik vraag u om uw steun.”

Lees ook: Insiya moet voorlopig bij vader in India blijven

Ontvoering

De nu vierjarige Insiya werd in september 2016, destijds twee jaar oud, met geweld gekidnapt uit de woning van haar oma in de Amsterdamse Watergraafsmeer en ontvoerd naar India. Sindsdien leeft zij daar bij haar vader Shehzad H. Hij is hoofdverdachte in de ontvoeringszaak, waarin nog zeven anderen terechtstaan.

”Ik kan er niet naar toe, want dan word ik bij aankomst aangehouden”, zegt Rashid. De vader van het meisje heeft namelijk aangifte gedaan tegen de vrouw. Volgens haar wordt er achter de schermen hard aan gewerkt om Insiya zo snel mogelijk naar Nederland te halen. De vader van het meisje, die ervan wordt verdacht dat hij opdracht heeft gegeven voor haar ontvoering, doet er echter alles aan om dit tegen te werken.

Lees ook: Moeder Insiya kan worden opgepakt in India

Rechtszaak

In de zaak beschuldigen H. en moeder Nadia Rashid elkaar over en weer. Eerder besloot een Indiase rechtbank dat Insiya eind maart van dit jaar terug moest naar haar moeder. Dat is tot nu toe niet gebeurd.

Lees ook: Laatste verdachten ontvoering Insiya vrij

De komende maanden gaat het onderzoek in de zaak verder. De inhoudelijke behandeling gaat op 22 oktober van start. De rechtbank hoopt begin volgend jaar uitspraak te doen.