112

Koningin Máxima reageert op noodkreet moeder Insiya: 'Gemis is schrijnend'

Nadia, de moeder van de ontvoerde Insiya Hemani, deed vrijdag een oproep jegens koningin Máxima, waarin ze haar vraagt om steun. Insiya werd in september uit de woning van haar oma ontvoerd uit opdracht van haar ex, Insiya’s vader Shehzad H.. Sindsdien heeft Nadia geen contact meer met haar dochter en dus moet Insiya het voor het tweede achtereenvolgende jaar zonder haar moeder doen op Moederdag.

In reactie op de oproep van Nadia laat Maxima via de Rijksvoorlichtingsdienst weten enorm mee te leven. “Het is – in het bijzonder op Moederdag – verschrikkelijk wanneer een moeder en haar kind tegen hun wil niet bij elkaar kunnen zijn. Dat gemis is schrijnend.”

Lees ook: Moeder Insiya doet emotionele oproep aan koningin Máxima

“Ik kan u niet vragen om mijn dochter voor mij terug te halen, maar ik vraag u om uw steun”, zei Nadia in de video. Ook vertelt Nadia aan Máxima hoe zij op die bewuste septemberochtend haar dochter nog een dikke knuffel geeft en haar verzekerd dat ze snel weer terug zal zijn. De twee zullen elkaar tot de dag van vandaag niet meer zien of spreken. In een ”haast militaire actie” wordt Insiya uit de woning van de moeder van Nadia ontvoerd door meerdere mannen.

Ontvoering

De nu vierjarige Insiya werd vervolgens ontvoerd naar India. Sindsdien leeft zij daar bij haar vader Shehzad H.. Hij is hoofdverdachte in de ontvoeringszaak, waarin nog zeven anderen terechtstaan.

”Ik kan er niet naar toe, want dan word ik bij aankomst aangehouden”, zegt Nadia. De vader van het meisje heeft namelijk aangifte gedaan tegen de vrouw. Volgens haar wordt er achter de schermen hard aan gewerkt om Insiya zo snel mogelijk naar Nederland te halen. De vader van het meisje, die ervan wordt verdacht dat hij opdracht heeft gegeven voor haar ontvoering, doet er echter alles aan om dit tegen te werken.

Lees ook: Moeder Insiya kan worden opgepakt in India

Rechtszaak

In de zaak beschuldigen H. en moeder Nadia Rashid elkaar over en weer. Eerder besloot een Indiase rechtbank dat Insiya eind maart van dit jaar terug moest naar haar moeder. Dat is tot nu toe niet gebeurd.

De komende maanden gaat het onderzoek in de zaak verder. De inhoudelijke behandeling gaat op 22 oktober van start. De rechtbank hoopt begin volgend jaar uitspraak te doen.