112

Mediabedrijven waren vaker doelwit van aanslagen

De aanslag op het kantoor van De Telegraaf in Amsterdam is de tweede in één week tijd. Donderdagavond was het pand waarin de redactie van onder meer Panorama zit het doelwit. Het gebouw aan de Teleportboulevard bij station Amsterdam Sloterdijk werd met een antitankwapen beschoten.

Maandag werd bekend dat het voorarrest van de 41-jarige verdachte uit Woerden is verlengd. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de aanslag op het gebouw waar de uitgever van onder meer Panorama en Nieuwe Revu zit. Door de beschieting sneuvelde een raam. Niemand raakte gewond. De politie trof de lanceerbuis van het projectiel aan en heeft die in beslag genomen.

Drieënhalf jaar geleden, begin 2015, lukte het een verwarde man om door te dringen in de studio’s van het NOS Journaal. De dader gijzelde op 29 januari een bewaker van het NOS-gebouw en hij wilde een speech houden op televisie. Hij had een nepwapen bij zich. De man werd na korte tijd overmeesterd door een arrestatieteam.

Lees ook: Beelden aanslag Telegraaf: dader neemt zijn tijd voor de daad

In november 2003 werden het kantoor van Quote Media en de woning van uitgever Maarten van den Biggelaar van maandblad Quote beschoten. Op het kantoorpand aan het Singel in Amsterdam werden destijds negentien schoten afgevuurd. Enkele dagen eerder ging er een kogel door de ruit van de kinderkamer van de Amsterdamse woning van de uitgever. In beide gevallen vielen er geen gewonden. Uitgebreid onderzoek van onder meer de nationale recherche leidde niet tot de aanhouding van verdachten.

Bovenstaande reportage over de aanslag op het kantoor van Quote werd in 2003 uitgezonden in Hart van Nederland.