Terugblik: De avond waarop het journaal het nieuws werd

De 19-jarige Tarik Z. viel donderdagavond het gebouw van de NOS binnen en probeerde onder dwang van een vuurwapen zendtijd te krijgen. Een overzicht van de gebeurtenissen:

19.45 uur

Tarik Z. weet het gebouw van de NOS binnen te komen. Hij bedreigt de portier met een vuurwapen en eist tien minuten zendtijd vanuit de studio van het journaal. Hij wordt uiteindelijk door de portier en medewerker Hans Bezembinder naar een lege studio geleid.

20.00 uur

In plaats van het Achtuurjournaal, komt een afbeelding in beeld met de tekst “Even geduld. In verband met omstandigheden is er op dit moment geen Journaal mogelijk.”

20.10 uur

De politie is zeer snel ter plaatse en de man wordt overmeesterd. Niemand raakt gewond.

20.15 uur

Al het personeel van het NOS-gebouw wordt geëvacueerd en de politie begint met het doorzoeken van de gebouwen op het Media Park.

20.30 uur

Door de evacuatie van het gebouw is het niet mogelijk om nieuwe programma’s op NPO 1 en 2 in te starten.De faciliteiten hiervoor zitten in het gebouw van de NOS. Hierdoor gaat NPO 2 tijdelijk op zwart.

21.00 uur

De eerste beelden van de indringer lekken uit. Een medewerker van de NOS heeft via een afkijkmonitor een foto gemaakt van de gijzeling.

21.30 uur

De NOS zendt beelden uit vanuit de studio waar de gijzeling plaatsvond. Hierop is ook duidelijk het gesprek te horen tussen de indringer en de gegijzelde portier. Ook is te zien hoe Z. door de politie wordt overmeesterd.

21.45 uur

Nieuwsuur wordt geschrapt en de NOS gaat verder met een live uitzending vanuit de studio in Den Haag.

22.15 uur

Het gebouw van de NOS wordt vrijgegeven

22.30 uur

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum en Officier van Justitie Johan Bac vertellen tijdens een persconferentie over het incident. De instanties kunnen nog niet ingaan op de identiteit van de dader, maar bekenden van de man kunnen zijn identiteit al wel bevestigen.

22.45 uur

De politie is aanwezig bij een woning in Pijnacker, het gaat om de woning van Tarik Z. In eerste instantie wordt gesproken van een inval, later blijkt het een politiebezoek aan de vader Tarik Z. te zijn.

23.05 uur

NOS-verslaggever Martijn Bink had met de verdachte gepraat terwijl hij na zijn arrestatie werd afgevoerd. Z. zei dat hij geen terroristische motieven had maar een boodschap wilde verkondigen.

23.54 uur

De politie Gooi en Vechstreek laat weten dat Z. een nepvuurwapen bij zich had.

LEES OOK: Dossier – Gewapende man kaapt NOS