Politiek

LIVESTREAM: Reddingsoperatie Thaise voetballertjes in volle gang

De reddingsoperatie om de twaalf Thaise voetballertjes en hun trainer te bevrijden uit een ondergelopen grot is begonnen. Achttien duikers zijn de grot ingestuurd om de jongens te redden. Dat heeft de leidinggevende van de operatie op een persconferentie meegedeeld.

UPDATE: ‘Eerste twee van de Thaise voetballertjes uit de grot bevrijd’

Lees ook: Nederlands pompbedrijf aangekomen in Thailand

Door de reddingswerkers is drie tot vier dagen getraind, meldt Narongsak Osottanakorn. Onder de duikers zijn dertien buitenlanders. De jongens in de grot zijn op de hoogte gesteld van de operatie. Ze zullen in groepjes worden gered en mogelijk staan de eerste jongens zondagavond 21.00 uur (plaatselijke tijd) weer buiten. Afhankelijk van het weer kan de hele operatie drie tot vier dagen duren en is hier live te volgen:

Volgens Narongsak zijn de jongens er “klaar voor” voor. De kinderen van tussen 11 en 16 jaar en hun 25-jarige trainer zijn medisch getest en worden tijdens de operatie door twee duikers naar buiten begeleid.

Lees ook: Thaise voetballertjes krijgen stoomcursus duiken en zwemmen
Lees ook: Beelden vrijgegeven van benarde positie Thaise voetballertjes in grot

Narongsak zei dat de beste dag om een poging te ondernemen is aangebroken, “omdat het grootste deel van het pad beloopbaar is”. De waterstand in de grot is de afgelopen dagen gezakt. “Vandaag zijn we er het meest klaar voor. Vandaag is het D-day.”

Gebied rond grot ontruimd

Het gebied rond de ingang van de ondergelopen grot werd zondagochtend al ontruimd. Journalisten die zich er ophouden is gevraagd weg te gaan. “Tijdens de operatie mogen media op het terrein geen foto’s maken. Iemand die ongepaste foto’s neemt, wordt verantwoordelijk gehouden”, deelde een legerwoordvoerder hen mee.

Tijdlijn: Zo verliep de reddingsactie van de dertien voetballertjes en hun coach

Tien ambulances en medisch personeel kwamen in het gebied aan. Ook Amerikaanse duikers arriveerden bij de grot, meldt een verslaggever van The Guardian.

ANP/Redactie