112

'Eerste zes van de Thaise voetballertjes uit de grot bevrijd'

De eerste zes jongens zijn gered uit de deels ondergelopen grot in het uiterste noorden van Thailand. Reddingswerkers meldden dat zes jongens zijn bevrijd uit hun benarde positie. Ze gaan maandag verder met hun reddingsoperatie, omdat ze zich ongeveer 10 uur lang moeten voorbereiden op de tocht door het grottenstelsel.

Het afgelopen maand in het donker en zonder communicatie of voedsel ingesloten team bestaat uit twaalf jeugdvoetballers en hun trainer. Na de redding van de helft van de voetballers zijn er zeker vier met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Chiang Rai, 675 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bangkok.

Tijdlijn: Zo verliep de reddingsactie van de dertien voetballertjes en hun coach

De uiterst gecompliceerde reddingsoperatie is tot maandagochtend stilgelegd, aldus Thaise media. De jeugdvoetballers in de leeftijd van elf tot zestien jaar raakten ingesloten door water dat als gevolg van hevige regenval delen van het gangenstelsel in de grot blokkeerde. Pas vorige week zijn ze getraceerd.

BEKIJK HIER DE LIVESTREAM VAN DE REDDINGSACTIE

Bronnen melden dat een jongen rond 12:40 Nederlandse tijd naar buiten kwam, tien minuten later gevolgd door een tweede. Hun tocht heeft ruim zeven uur geduurd.

Medici zouden de jongens nog onderzoeken. Ze zijn door professionele duikers naar buiten gebracht. Verdere details ontbreken nog.

Ziekenhuis van Chiang Rai

“Twee kinderen zijn buiten. Zij zijn momenteel bij het veldhospitaal dichtbij de grot”, aldus Tossathep Boonthong, hoofd van de gezondheidsautoriteiten van Chiang Rai dat deel uitmaakt van het reddingsteam. ,,Wij gaan ze lichamelijk onderzoeken. Ze zijn nog niet op weg naar het ziekenhuis van Chiang Rai.”

De jongens zijn door professionele duikers naar buiten gebracht. Zondagochtend vroeg (Nederlandse tijd) zijn achttien duikers de grot ingestuurd om de twaalf voetballertjes en hun trainer te redden. Door de reddingswerkers is drie tot vier dagen getraind. Onder de duikers zijn dertien buitenlanders. Afhankelijk van het weer kan de hele operatie drie tot vier dagen duren.

Vier kilometer

De jongens maken deel uit van een jeugdvoetbalteam dat verdween op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Duikers vonden de twaalf jongens en hun trainer pas afgelopen week terug. Ze zitten vast op zo’n 4 kilometer van de ingang.

Redactie/ANP