112

Thaise voetballertjes krijgen stoomcursus duiken en zwemmen

De jonge Thaise voetballers die vastzitten in een grot krijgen een stoomcursus duiken en zwemmen. De autoriteiten waarschuwen dat het een flinke opgave zal worden om de jongeren en hun trainer uit het grottenstelsel te halen. “De stroming is erg sterk en er is weinig ruimte”, zegt vicepremier Prawit Wongsuwan.

De autoriteiten zeggen de jongeren alleen uit de ondergelopen grot te willen halen als dat veilig kan gebeuren. “Ze hoeven niet alle dertien tegelijk te gaan”, zei gouverneur Narongsak Osottanakorn. “De eerste die klaar is kan als eerste vertrekken.”

Nieuwe video

De Thaise autoriteiten gaven woensdag een nieuwe video vrij van de voetballertjes van elf tot zestien jaar oud. Op de beelden is te zien dat de meeste jongens een isolatiedeken dragen. Ook stellen de voetballers zich voor en zeggen ze: “Ik ben in goede gezondheid”.

Tijdlijn: Zo verliep de reddingsactie van de dertien voetballertjes en hun coach

Thailand is al dagen in de ban van het gestrande elftal. De jongeren en hun trainer verdwenen op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Duikers vonden de groep pas deze week terug. Ze zitten vast op zo’n 4 kilometer van de ingang.

De autoriteiten hebben pompen ingezet om het waterpeil in de grot omlaag te krijgen. Ook wordt geprobeerd directe communicatie mogelijk te maken met de groep.

ANP