Politiek

Italië weigert een reddingsschip: 'Ga maar naar Nederland'

Italië weigert een reddingsschip toe te laten. De bemanning van de Lifeline, die vaart onder de Nederlandse vlag, zou enkele honderden bootvluchtelingen hebben opgepikt bij Libië, tegen de wil van de Italiaanse kustwacht in.

“Goed, ga met die lading mensen maar naar Nederland, maak je tocht maar een beetje groter”, zegt de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini in een videoboodschap op Facebook. Hij voegde er aan toe: “deze nephulporganisatie zal niet meer op Italiaanse bodem komen.”

Lees ook: EU-landen mogen mensen niet uitwijzen tijdens beroepsprocedure

Niet in Nederland geregistreerd

Het reddingsschip Lifeline staat – ondanks dat aan het schip een Nederlandse vlag wappert – niet in Nederland geregistreerd. Dat laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten.

Om in Nederland te worden geregistreerd, moet een schip worden aangemeld bij het Kadaster. Als dat is gebeurd, kan de eigenaar een zogeheten zeebrief aanvragen, waarmee het schip mag varen op internationale wateren, zoals de Middellandse Zee. Dan moet het schip zich ook houden aan Nederlandse wetten. Als de Lifeline niet in Nederland is geregistreerd, krijgt het geen zeebrief en mag het dus niet als Nederlands schip de zee op.

Het is niet bekend of de Lifeline ergens anders is geregistreerd. De eigenaar, een Duitse hulporganisatie, wilde nog niet reageren.