Opmerkelijk

'Dode spreeuwensterfte niet vergiftigd, maar te pletter gevlogen'

Geen giftige bessen, G5-Straling of mysterieuze ziektes waren de oorzaak van de massale spreeuwensterfte in oktober en november van dit jaar in Den Haag. De vogels hebben zichzelf te pletter gevlogen. Dat concludeert het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.

Nog geen week geleden kwam het Wageningen Bioveterinary Research Laboratorium met een totaal andere conclusie: daar werd geconcludeerd dat ze zijn overleden door vergiftiging.

Lees ook: ‘Spreeuwen Den Haag mogelijk vergiftigd door taxus’

Daarmee blijft de spreeuwensterfte een mysterie. Het Natuurhistorisch Museum, heeft vijftien dode spreeuwen onderzocht. Daar werd ontdekt dat de vogels in goede conditie waren en waren overleden door inwendige bloedingen. Die lijken te zijn ontstaan door botsingen.

Grote kracht

De conclusie die directeur Kees Moeliker dan ook durft te trekken is dat de dieren met grote kracht ergens tegenaan gebotst zijn. De voorlopige verklaring van de onderzoekers is dan ook dat er waarschijnlijk een plotseling paniek is ontstaan en dat sommige vogels in die paniek tegen dingen zijn aangevlogen, tegen elkaar, tegen boomtakken of tegen de grond.

Lees ook: Inmiddels honderden dode spreeuwen in Den Haag, experts tasten in het duister

Het verhaal wordt vervolgd: het Wageningen Bioveterinary Research Laboratorium komt in januari weer met een verdere analyse van de de mogelijke vergiftiging van de dieren.