Dieren

Inmiddels honderden dode spreeuwen in Den Haag, experts tasten in het duister

Onderzoekers en de Haagse vogelopvang De Wulp tasten in het duister omtrent de plotselinge sterfte van circa 270 spreeuwen in het Haagse Huijgenspark. Sinds een kleine twee weken worden daar geregeld tientallen dode spreeuwen aangetroffen onder de bomen in het park, nabij station Hollands Spoor.

Lees ook: Tientallen spreeuwen in Huijgenspark Den Haag sterven mysterieuze dood

Onderzoeken bij diverse laboratoria, zoals het Wageningen Bioveterinary Research laboratorium in Lelystad en universitaire laboratoria Utrecht, Gent en Rotterdam, hebben geen uitsluitsel over de oorzaak opgeleverd. “We kunnen nu alleen uitsluiten dat het om een virus gaat, zoals het usutuvirus of het westnijlvirus”, zegt Sharon Lexmond, hoofd vogelopvang van De Wulp.

Bloedonderzoek

Het mysterie wordt vergroot doordat alleen spreeuwen in een zeer beperkt gebied zijn doodgegaan. Lexmond sluit daarom vergiftiging niet uit. De spreeuwen zijn talrijk en maken volgens omwonenden veel herrie, verduidelijkt zij. Lexmond heeft haar hoop nu gevestigd op een nog levende spreeuw die donderdagochtend door de dierenambulance bij de vogelopvang is binnengebracht. De uitslag van bloedonderzoek bij deze spreeuw wordt over een week verwacht.

ANP
Deze reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland