Dieren

'Spreeuwen Den Haag mogelijk vergiftigd door taxus'

De Haagse spreeuwen die half oktober in grote getallen dood uit de lucht vielen zijn mogelijk vergiftigd door een taxus. Hoewel het onderzoek naar de honderden dode spreeuwen in het Haagse Huijgenspark nog loopt durft de Vogelopvang de Wulp de eerste voorlopige resultaten van het onderzoek te delen.

In een bericht op Facebook laten de onderzoekers weten dat er bij het toxicologisch onderzoek naar de dood van de vogels natuurlijke giffen en de afbraakproducten in gevonden uit de taxus. Aangezien de stof niet in het vruchtvlees van de besjes voorkomt (maar wél in de blaadjes, takken en pitjes) word momenteel nog verder uitgezocht hoe het gif in de beestjes terecht gekomen zou kunnen zijn.

Het gif van de taxus zit in alle delen van de plant, behalve het vruchtvlees van de helderrode besjes. Spreeuwen zijn gek op deze zoete besjes. Normaal worden de giftige pitjes van de taxus uitgepoept door de vogels. Het is dan ook nog niet bekend waarom het nu op zo’n grote schaal fout is gegaan.

Het gif van de plant is niet alleen dodelijk voor vogels of kleinen dieren. Ook voor de mens kan het gif taxine voor nare symptomen zorgen. Enkele uren na inname kan je last krijgen van braken, diarree, hallucinaties en duizeligheid.

Lees ook: Inmiddels honderden dode spreeuwen in Den Haag, experts tasten in het duister

Vanaf half oktober vallen de zangvogels met bosjes uit de lucht. Inmiddels zijn er al honderden dode vogels gevonden. Omdat niet werd uitgesloten dat de zangvogels werden vergiftigd was er een tijdelijk uitlaatverbod voor honden van kracht.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.