112

Zwolle rouwt om fietsster die overleed onder omgevallen boom: 'Ik denk al de hele dag aan haar man'

Bewoners van de wijk Stadshagen in Zwolle zijn aangeslagen door het drama dat zich gister in hun buurt afspeelde. Plotseling hevig noodweer zorgde ervoor dat een grote boom omviel, waardoor een 52-jarige fietsster om het leven kwam. Haar man was getuige van het ongeluk en ook verschillende buurtbewoners zagen het gebeuren.

“Ik zag de boom deze kant opkomen,” zegt één van hen. “De buurman werkt in het ziekenhuis en die was er binnen drie tellen bij. Die zei gelijk: ga er maar niet heen, want dit is niet goed. Het is verschrikkelijk. Je gaat gewoon met zijn tweeën ergens naartoe en één van de twee komt niet meer thuis.”

“Ik denk al de hele dag aan haar man. Die is er ongedeerd uitgekomen,” vertelt een ander. “Het raakt me om te bedenken dat je van het één op het andere moment je vrouw kwijtraakt. Heel heftig. Je gaat een stukje fietsen en zo ben je elkaar kwijt.”

Lees ook: Noodweer raast over Nederland: vrouw uit Zwolle overleden door omgewaaide boom

‘Het sloeg in één keer om’

De buurtbewoners werden verrast door het plots omslaande weer. “Ik zag het in één keer helemaal grijs worden en de wolken hier naartoe komen.” Zo’n tien minuten lang ging het helemaal los: harde regen en zware windstoten. Op verschillende plaatsen waaiden bomen om.


‘Mijn vrouw had daar kunnen lopen’

Ook een andere buurtbewoonster zag het allemaal gebeuren en is zichtbaar aangeslagen. “Ik wil geen details vertellen, want ik ben echt heel aangeslagen. Ik had liever gezien dat de boom op de auto viel.” Een deel van de bewoners wil ook dat er actie wordt ondernomen. Zij vinden dat de gemeente iets moet doen aan de bomen, die volgens hen te hoog en te zwaar zijn.

Ook wordt beweerd dat de boom die is omgevallen was doorgerot. Omwonenden willen dat alle bomen worden nagekeken. Volgens buurtbewoners moeten de bomen eventueel worden gesnoeid of weggehaald. “Mijn vrouw had daar kunnen lopen. En wat als die boom op mijn huis valt?” zegt één van hen.

De Gemeente Zwolle laat aan Hart van Nederland weten nog niks te kunnen zeggen over eventuele maatregelen wat betreft de bomen. “We wachten het onderzoek af.”

Lees ook: Honderden schademeldingen na noodweer in Nederland