112

Mike sprak het 25-jarige kelderkind uit Ruinerwold: 'Hij had ruzie en zocht onderdak'

Kroegbaas Chris was niet de enige die het 25-jarige kelderkind uit Ruinerwold sprak. Ook dorpsbewoners Jeffrey en Mike zaten een tijdje met hem te praten. “Zo’n knaap, die moet je toch helpen?”

De eerste keer troffen Mike en Jeffrey de verwarde man op het terras van café De Kastelein. De eerste keer gaf hij aan dat hij thuis niet meer terecht kon. Mike vertelt dat Jeffrey een autobedrijf heeft en misschien wel wat werk had voor de man. “Hij vertelde dat hij geld nodig had, waarop mijn kameraad hem zei volgende week even contact met hem op te nemen. Misschien kon hij wat auto’s wassen. Zo’n knaap, die moet je toch helpen?”

Hij dacht lang na voor hij antwoordde

Een week later spraken ze de man opnieuw. “Toen hebben we een flinke poos met hem zitten praten. Hij dacht lang na voor hij antwoordde. Soms twijfelde hij, of lachte hij wat. Hij had ruzie gekregen, had daardoor geen onderdak. Hij zocht een oplossing voor zijn vader, die drie jaar geleden een beroerte gehad zou hebben. Volgens de man heeft er nooit een arts naar zijn vader gekeken.”

Lees ook: Vader leeft jarenlang met zes kinderen in kelder in afwachting van ‘einde der tijden’

Bovendien vertelde de man dat hij al negen jaar niet meer buiten was geweest. “Vanwege een soort geloof waarbinnen daglicht slecht zou zijn. Volgens de man zijn er zo’n 20 anderen die datzelfde geloof aanhangen, onder wie zijn vader. Zelf geloofde hij er nu niet meer in.”

Kelderkind uit Ruinerwold

Mike vroeg de man of hij geen familie had bij wie hij zo lang terecht kon. “Hij vertelde daarop dat hij nog twee broers en een zus had. Eén broer zou in Arnhem wonen. Met zijn andere broer en zus zou hij geen contact meer hebben.” Bovendien zouden de drie al twintig jaar geleden zijn vertrokken.

“Ik heb altijd het idee gehad dat er iets niet klopte”, vertelt Mike over de boerderij aan de Buitenhuizerweg. “Ik heb er weleens een zwarte Volvo gezien. En ik dacht dat het misschien iets met drugs zou zijn, maar de boerderij ligt zo afgelegen, je weet het niet.”