112

Zes volwassenen leefden jarenlang in afgesloten boerderij in Ruinerwold

Zes mensen zijn uit een woning aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold (Drenthe) gehaald, na een melding van iemand die zich zorgen maakte over hun leefomstandigheden. De mensen zouden daar in een afgesloten ruimte hebben verbleven. Daarnaast heeft de politie een 58-jarige man, die niet meewerkte aan het onderzoek, aangehouden.

Het zou gaan om een boerderij waar een vader woonde met vijf kinderen. Ze zouden al jaren in de kelder van de boerderij wonen en wachten op ‘het einde der tijden’.

Verward aangeklopt bij kroeg Ruinerwold

De oudste van het stel, een man van 25 jaar, trok zondag de buitenwereld in en klopte volledig verward aan bij een kroeg in Ruinerwold, zo vertelt kroegeigenaar Chris Westerbeek aan Hart van Nederland. “Het was het tweede weekend dat deze man langskwam,” zegt Westerbeek. “Vorige keer hebben we hem nog weggestuurd, maar zondag kwam hij weer langs. Hij vroeg om hulp en wilde vertellen waar hij woont en in welke situatie.” Daarop werden de politie en de burgemeester van de gemeente ingeschakeld.

Het gezin leefde jarenlang zelfvoorzienend en had geen contact met de buitenwereld. Een buurman vertelt tegen RTV Drenthe dat de vader van het gezin de boerderij volledig had dichtgetimmerd.

Eigenaar aangehouden

De politie heeft het gezin uit de kelder gehaald. Een 58-jarige man, die ook aanwezig was op de boerderij, werd aangehouden omdat hij niet mee werkte aan de ontruiming. De politie doet onderzoek en houdt alle scenario’s open over wat er zich in de woning heeft afgespeeld. Voor de zes is inmiddels “zorg en aandacht”, aldus de politie.

Beeld: Persbureau Meter