Terug

Volg Hart van Nederland

Vrouw vindt slang in de tuin: 'Kan steeds vaker gaan gebeuren'

Dieren

26 juli 2023, 20:24

Het was even schrikken toen Residiah van Opstal vorige week opeens een slang aantrof in haar voortuin. Je verwacht het natuurlijk ook niet in een woonwijk in Lelystad. Toch gaat dit in de toekomst steeds vaker voorkomen, zegt slangenexpert Jeroen Reinhold. "Maar je hoeft je geen zorgen te maken."

Toen Residiah het zwembadje van haar kinderen aan het schoonmaken was, zag ze hem opeens zitten in de voortuin. Ze schrok wel even, maar al snel herpakte ze zich. De slang moest weg uit de tuin, uit de buurt van de kinderen en de hond. Maar toen ze even later terugkwam met een netje en een emmer was de slang alweer verdwenen.

"Dat vond ik wel eng", legt ze uit. "Straks is hij het huis ingegaan. Ik voelde me daarna niet echt op mijn gemak en keek continu om me heen."

Ringslang

Dat was achteraf niet nodig. Het bleek om een ringslang te gaan, vertelt slangenkenner Jeroen Reinhold, van landschapsbeheer Flevoland. "Die komen steeds meer voor in Flevoland, en doen geen vlieg kwaad. We helpen ze in de natuur zelfs een beetje met speciale broeiplaatsen."

De ringslang is dus niet giftig en zal ook niet zo snel bijten. Daar zijn de tanden volgens Reinhold veel te klein voor. "Het is de grootste slang die we hebben in Nederland, maar hij is doodsbang voor ons." Als je hem ziet, geniet er dan vooral van, is daarom het advies van Reinhold. "Want zo vaak gebeurt dat niet."

Wel kan het in de toekomst steeds vaker gaan gebeuren dat we de slang tegenkomen in de wijk. Onder meer in Flevoland worden speciale broedhopen geplaatst waar de dieren hun eieren kunnen leggen. "Naarmate we meer en dichter bij de natuur gaan bouwen, kunnen we ze vaker gaan zien."

Andere slangen

Naast de ringslang hebben we in Nederland nog twee andere slangensoorten: de gladde slang en de adder. Daarvan is alleen de laatste giftig. Toch hoef je niet bang te zijn dat je die tegenkomt in de achtertuin. "Alleen de ringslang zoekt nog wel eens de mensen op, de andere zie je alleen op de heide."

Mocht Residiah er ooit nog een tegenkomen, dan zal ze zich in ieder geval niet druk maken. "Ik weet nu dat de ringslang het schatje onder de slangen is."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.