Terug

Volg Hart van Nederland

Verborgen camera maakt schokkende beelden in Nederlandse varkensfokkerijen

Dieren

7 dec 2018, 15:45

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft schokkende beelden naar buiten gebracht van dierenmishandelingen bij twee varkensfokkerijen in het Gelderse Lunteren en Nuenen in Noord-Brabant. Op de beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt is te zien hoe biggetjes in kratten worden gegooid en het uitkrijsen wanneer hun staartjes onverdoofd worden afgesneden. Ook is te zien dat ontlastingsmonsters letterlijk uit de biggetjes worden geknepen en varkens tegen hun kop worden geschopt. Daarnaast laten de beelden spartelende, zieke en gewonde biggen zien. Zij worden aan hun lot overgelaten. Nadat de biggen zijn ingeënt worden ze opgesloten in krappe ruimtes. Lees ook: Schokkende video Animal Rights: 'horror-kippenschuur' in Tollebeek Volgens Animal Rights zijn het couperen van de staart en het slijpen van de tanden standaard praktijken die als routine bij de wet verboden zijn. "De biggen gillen bij deze pijnlijke handelingen terwijl de moedervarkens, gevangen tussen de stalen stangen, machteloos toekijken", zegt Erwin Vermeulen van de organisatie.

Geen uitzondering

Volgens hem zijn de gruwelbeelden geen uitzondering. "We hebben nog wel meer beelden bij andere fokkerijen. Dit is de manier waarop varkens gehouden worden in Nederland". Uit eerdere inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek al dat er veel mis is bij varkensfokkerijen. Volgens de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) geven de beelden "geen realistische weergave van het reilen en zeilen'' op een gemiddeld varkensbedrijf. "Dit is niet oké.''

Minister: 'Misstand niet zomaar bewezen'

De varkensfokkers in kwestie ontspringen mogelijk de dans. Toezichthouder NVWA kan pas ingrijpen als ter plekke is vastgesteld wat er is gebeurd, zegt minister Carola Schouten van Landbouw. Het werk van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt bemoeilijkt doordat de dierenrechtenorganisatie de beelden niet aan de dienst heeft voorgelegd, stelt Schouten. "Als je misstanden ziet of constateert, meld dat dan ook bij de NVWA.'' Nu is de misstand volgens de minister nog niet zomaar bewezen. "Je kunt niet zomaar op basis van beelden zeggen: dus het is fout. Daar moet ook wel echt een check voor plaatsvinden.'' Beeld: Animal Rights

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.