Dieren

Schokkende video Animal Rights: 'horror-kippenschuur' in Tollebeek

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een klacht ingediend over de omstandigheden bij een kippenschuur in het Noordoostpolder dorp Tollebeek. De organisatie heeft een video van de tienduizenden leghennen gedeeld met Hart van Nederland.

Pas op: de video hier onder kan als schokkend worden ervaren

In de video zijn opééngepakte, wegkwijnende en vaak kale leghennen in zeer vieze omstandigheden te zien. Er liggen ook dode kippen tussen de nog levende dieren. “Het onderzoeksteam constateerde dat gestorven leghennen in verschillende staten van ontbinding verkeerden, sommige verregaand, en door hun soortgenoten in het bodemgaas waren getrapt”, zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights.

De beelden zijn in oktober al gedraaid door Animal Rights en daarop heeft de NVWA besloten om woensdag 14 november langs te gaan bij de kippenschuur in Tollebeek. Zij hebben daar echter geen onregelmatigheden aangetroffen.

Meest misbruikte dieren

“De leghen behoort tot de meest misbruikte dieren“, vult hij aan. De ‘kale legbatterij’ is in de EU wel verboden, maar er zitten volgens Animal Rights nog zes miljoen leghennen in ‘verrijkte kooien’ of ‘koloniekooien’, die amper beter zouden zijn. De schuur van het filmpje zou zo’n verrijkte kooi zijn. Eieren van deze kippen worden volgens Animal Rights nog wel in buurtwinkels of op markten verkocht en verder verwerkt in snoep, gebak, pasta, mayonaise, ei-likeur en sauzen.

ANP/Redactie