Terug

Volg Hart van Nederland

Schaduwkant van het warme weer: steeds minder vlinders te zien

Dieren

14 juni 2023, 20:01

De tuin is bij sommigen volledig betegeld, anderen leggen een mooi gazon aan en voor weer iemand anders is het dé plek voor wat wildgroei. In deze tuin leef je niet alleen, het is vooral de plek voor verschillende insecten. De mooiste van allemaal, de vlinder, verdwijnt langzaam uit de Nederlandse tuinen. Natuurliefhebbers maken zich zorgen.

De Vlinderstichting houdt in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij hoeveel vlinders er zijn gesignaleerd in Nederland. Uit hun onderzoek komt naar voren dat er in de maanden maart tot en met mei 20 tot 30 procent minder vlinders zijn gespot.

Nicky Castricum beheert drie vlindertuinen in de omgeving Amsterdam. Hij wordt zelfs 'de Vlinderman' genoemd. Hij ziet de problemen van dichtbij. Zijn vlindertuinen staan er een stuk droger bij dan andere jaren. Verder geeft hij aan dat het belangrijk is om te kijken naar het hele proces, dus ook het moment dat de vlinder nog een rups is. 'Alleen dan krijgen we meer vlinders.'

De droogte

De oorzaak van het teruglopende aantal vlinders ligt volgens ecoloog Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting bij het weer. 'Doordat we in '21 en '22 warme zomers hadden, gevolgd door dit jaar een relatief nat voorjaar, zijn er nu minder vlinders.' De droogte heeft ervoor gezorgd dat de soorten die afhankelijk zijn van planten die in de periode hadden moeten groeien het moeilijk hebben.

In juni zijn er normaal gesproken al weinig vlinders. De soorten die het meeste opvallen, vliegen niet in deze tijd. Hierdoor lijkt de junidip 'dramatisch'. Albert maakt zich zorgen en denkt dat sommige soorten zouden kunnen uitsterven.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.