Dieren
11 dec 2019, 20:59
Opvangcentra voor wilde dieren in heel Nederland dreigen te verdwijnen. Door strenge eisen van de overheid en financiële tekorten zijn al meerdere locaties in het hele land gesloten. Stichting DierenLot en de Partij voor de Dieren vinden dat de overheid de opvangcentra snel moet helpen om nog meer sluitingen te kunnen voorkomen. Locaties die wilde dieren zoals bijvoorbeeld egels, herten en vogels opvangen zijn voor een groot deel afhankelijk van giften van donateurs en eenmalige steun van de gemeente. Ze worden niet betaald per dier, zoals locaties voor huisdieren en dieren die van oorsprong eigenlijk niet in Nederland voorkomen. Lees ook: Egels in winterslaap levend begraven of in afvalcontainer gegooid "Gemeenten zijn verplicht dieren met een vermoedelijke eigenaar op te vangen. Voor het onderbrengen van het dier op een opvanglocatie wordt een vergoeding betaald", zegt Daniella van Gennep van Stichting DierenLot. "Wilde dieren hebben geen eigenaar, dus die krijgen niet standaard geld van de overheid."
Organisaties zoals de Egelbescherming in Huizen en het Vogelhospitaal in Naarden hebben alle moeite om het hoofd boven water te houden. "Als er niet snel iets gebeurt zijn er over vijf jaar geen opvangplekken meer voor wilde dieren", waarschuwt Jenny Kleve van de Egelbescherming. "We moeten voldoen aan allerlei strenge wettelijke eisen, maar hebben daar eigenlijk te weinig middelen voor." Ook het teruglopende aantal vrijwilligers baart Jenny zorgen. "Vroeger bleven vrijwilligers veel langer op een plek. Nu delen mensen hun vrije tijd anders in en werken ze maar een korte tijd vrijwillig op een plek."
Onlangs nam de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een voorraad medicijnen in bij het Vogelhospitaal in Naarden. De organisatie had een voorraad medicijnen die eigenlijk alleen op recept te verkrijgen zijn bij de dierenarts. Ook werden er medicijnen aangetroffen die over datum waren of eigenlijk bedoeld zijn voor mensen. Door de actie van de keurder van de NVWA kan het Vogelhospitaal de komende tijd geen nieuwe vogels meer verzorgen. Een enorme teleurstelling voor eigenaar Erik Brunning. Hij erkent dat de vogelopvang niet de richtlijnen van de wet volgt, maar die zijn volgens hem niet haalbaar. "Dat zou betekenen dat ik met elke vogel op consult moet komen bij een dierenarts. Daar hebben we helemaal het geld niet voor. Dierenartsen komen soms zelfs hier voor kennis over de verzorging van vogels."
De Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer is met een motie bezig die de opvangcentra voor wilde dieren weer wat meer lucht moet geven. Jenny Kleve van de Egelbescherming hoopt dat de oplossing op tijd komt voor haar organisatie. "Ik moet er niet aan denken dat mensen wilde dieren straks thuis gaan opvangen. Dan zijn we weer terug bij af. Dieren kunnen als ze niet de juiste zorg krijgen juist extra lijden." Erik Brunning van het Vogelasiel hoopt op termijn weer vogels te kunnen opvangen en verzorgen. "Over ongeveer drie weken zijn alle vogels die we hier nog hebben gevlogen. Dan zitten we met lege kooien."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.