Dieren

Egels in winterslaap vaak levend begraven of in afvalcontainer gegooid: 'Doe het niet!'

Stel je voor: je vindt een dode egel. Wat doe je er dan mee? Veel mensen zullen ervoor kiezen om het dier te begraven of weg te gooien in een afvalcontainer. “Doe het niet!”, waarschuwt de Egelwerkgroep Nederland.

Veel egels houden in deze tijd van het jaar namelijk op de vreemdste plekken een winterslaap. “Dat kun je gemakkelijk verwarren met een dode egel”, aldus de dierenambulance. “Egels in winterslaap ademen zeer weinig en onregelmatig. Ook voelen ze koud aan (de lichaamstemperatuur kan dalen tot wel 2ºC) en ze kunnen zelfs lijkstijf lijken.”

Teken van leven

Toch vertonen de diertjes soms wel kleine tekenen van leven. “De stekels kunnen heel subtiel bewegen en soms maken ze een zacht blazend geluid.” De dierenambulance waarschuwt daarnaast ook voor zieke of verzwakte egels die door de lage buitentemperatuur erg koud kunnen aanvoelen en voor onderkoelde egels die door hun lage lichaamstemperatuur dood lijken.

Lees ook: Stekelig slachtoffertje van zwerfafval gered

Thirza Wesselink vond zelf ook zo’n egeltje en gooide hem in de container. Egelwerkgroep Nederland vroeg haar de egel aan te melden voor een lijkschouwing, waarna Thirza de container weer opende. “Tot haar grote schrik zag ze dat het ‘dode’ egeltje lichtjes bewoog! Bijna-dood dus.” Het egeltje wordt momenteel opgevangen in een egelopvang.

Beeld: Pixabay