Terug

Volg Hart van Nederland

Oudste olifant Diergaarde Blijdorp overleden: 'kwakkelde al jaren met gezondheid'

Dieren

25 sep 2023, 10:09

Verdrietig nieuws voor Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Daar is namelijk de oudste olifant van de kudde overleden. De 53-jarige Irma was heel lang de leidster van de kudde, maar de laatste weken ging haar gezondheid hard achteruit.

Ingeslapen

"Irma kwakkelde de laatste jaren met haar gezondheid", vertelt een van de verzorgers. "Ze viel af en was erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze grote delen van haar kiezen waardoor ze voedingsproblemen had". In overleg met de dierenarts is daarom besloten om de olifant te laten inslapen. Maandag is haar lichaam naar de Universiteit Utrecht gebracht voor sectie.

Wereldprimeur

Irma werd op 18 september 1970 geboren in een dierentuin in het Deense Kopenhagen. Vijf jaar later kwam het dier naar Blijdorp. In 1984 was Irma de eerste olifant die in een Nederlandse dierentuin een jong kreeg.

In 2014 zorgde Irma opnieuw voor een wereldprimeur, aldus Diergaarde, door overgrootmoeder te worden. In totaal kreeg de olifant zes jongen, veertien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

In Blijdorp wonen nu nog vier olifanten uit de familielijn van Irma. Haar dochter Bangka is tegenwoordig leidster van de kudde. ANP/ Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.