Terug

Volg Hart van Nederland

Recordaantal bedreigde babygieren door wisseltruc met eieren: 'Een primeur!'

Dieren

11 mei 2023, 14:43

Door samenwerkende dierentuinen zijn tien bedreigde gieren uit het ei gekropen. In Diergaarde Blijdorp, Vogelpark Avifauna, Beekse Bergen en DierenPark Amersfoort zijn de jonge gieren te zien. "Niet eerder waren er zoveel jongen in Nederlandse dierentuinen: een primeur!", laat dierentuin Blijdorp weten.

Diergaarde Blijdorp coördineert het populatiemanagement programma van deze ernstig bedreigde soort, de zogenoemde Rüppellsgier. De nieuwe generatie gieren is belangrijk, omdat de gieren ernstig met uitsterven worden bedreigd. Vandaar dat de dierentuinen een reservebestand opbouwen van onder andere deze dierensoort.  

In april ontsnapte nog een gier uit Blijdorp. Ze is inmiddels weer gevonden. De broers Rodney en Riley van Laar spotten de gier in hun achtertuin in Hellevoetsluis:

Rodney en Riley en de ontsnapte gier
2:38
Rodney en Riley en de ontsnapte gier

Wisseltruc

Dierenverzorgers hebben op een slimme manier de natuur ingezet om meer jongen geboren te kunnen laten worden. Gieren leggen maar één ei per seizoen. Als dit ei verloren gaat, leggen ze vaak een tweede ei. Daarom halen de verzorgers in Blijdorp het eerste ei weg om in de broedmachine te laten uitkomen, zodat de ouders daarna een tweede ei leggen en de kans op meerdere jongen groter wordt.  

Zodra het kuiken uitkomt wordt het een paar dagen met de hand gevoerd zodat het dier fit en sterk genoeg is. Dan keert het terug naar de ouders en wordt het gewisseld met het tweede ei dat weer naar de broedmachine wordt gebracht.

Wanneer dan het tweede ei uitkomt, wordt voor dit jong geschikte pleegouders gezocht, maar wordt opgevoed als hun eigen jong. Deze pleegouders worden weer uitgewisseld uit de andere Nederlandse dierentuinen. Hierdoor kunnen er meer eieren worden uitgebroed en zijn er meer pleegouders beschikbaar. Het is nog niet bekend waar de pasgeboren jonge gieren naartoe gaan als ze groot zijn.

Vergiftigd

Gieren worden in het wild ernstig bedreigd, mede door stroperij in Afrika en Azië. De stropers die olifanten en neushoorns afschieten, vergiftigen de karkassen om zo gieren te doden. Dit doen zij om hun illegale praktijken geheim te kunnen houden. Gieren cirkelen namelijk rond boven het aas, waardoor rangers kunnen zien waar de stropers zijn geweest.

Beeld: Diergaarde Blijdorp

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.