Terug

Volg Hart van Nederland

Mysterieuze opkomst zwermen mestkevers in Nederland en België

Mysterieuze opkomst zwermen mestkevers in Nederland en België

Dieren

3 okt 2019, 15:43

Biologen breken zich het hoofd over enorme zwermen mestkevertjes, die ineens in delen van Nederland en in België opduiken. In korte tijd zijn er honderden meldingen gedaan, aldus insectendeskundige Arnold van Vliet op het kennisplatform Nature Today. Het gaat om de Aphodius contaminatus, een mestkever die geen Nederlandse naam heeft. Het is volgens Arnold nooit eerder voorgekomen dat er zo veel van deze kevers rondvliegen.

Organische mest en warme zomers

Sommige landbouwbedrijven gebruiken tegenwoordig organische mest in plaats van kunstmest. Het beestje heeft een grote voorkeur voor paarden- en schapenmest. Dat zou een verklaring voor de uitbraak kunnen zijn, denkt Van Vliet. Een andere verklaring is het droge, warme weer van de laatste twee jaar. De kevers zouden zich daardoor explosief ontwikkeld kunnen hebben.

'Ontelbaar veel kevertjes'

De mestkever richt geen schade aan, aldus de insectendeskundige. "Maar het zijn er wel ontelbaar veel. Sommige gevels van huizen zijn helemaal bedekt. Hoelang de overlast aanhoudt weten we niet, aangezien we ook nog niet weten waarom er ineens zulke zwermen zijn." Lees ook: Spanning in Bolsward door bonte knaagkever: toren stadhuis dreigt in te storten

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.