112

Spanning in Bolsward door bonte knaagkever: toren stadhuis dreigt in te storten

Een spannende dag in het Friese Bolsward. Het bovenste deel van de toren van het stadhuis moet er zaterdagmiddag worden afgehaald vanwege instortingsgevaar. Het is alleen nog de vraag of dat lukt met de harde wind die is voorspeld.

Bij de restauratie van de toren bleek dat de constructie er slechter aan toe was dan gedacht. De schade is veroorzaakt door de bonte knaagkever, een insect dat zich verstopt in het hout en daar flink huishoudt.

De draagconstructie bleek van binnenuit uitgehold. Daardoor was het niet langer veilig rond het stadhuis in het centrum van Bolsward.

Wind kan spelbreker zijn in Bolsward

De toren wordt daarom sinds gisteravond op zijn plek gehouden door een kraan. “Om 07.00 uur zijn ze al begonnen met het losmaken van de toren”, vertelt projectleider Sietse La Roi. “Het ding heeft acht kanten en ze hadden er om 08.30 uur drie daarvan losgemaakt.”

Uiteindelijk moet de kraanmachinist bepalen of het hele project kan doorgaan. “Die heeft een windmeter en bepaalt of het veilig genoeg is”, legt La Roi uit. “Nu is de lucht in Bolsward strakblauw en is het windstil. Ik heb begrepen dat het bij windkracht 6 pas echt link kan worden. Het is geen alledaags karwei.”

Het is de bedoeling dat de toren aan het begin van zaterdagmiddag helemaal wordt afgetakeld. Dan worden omwonenden en medewerkers van de winkels in de buurt van het stadhuis geëvacueerd. De straten rond het gebouw zijn afgesloten voor verkeer.

Beeld: Jaring Rispens