Volg Hart van Nederland
We blijven ongezond veel zout eten, waarom is dat zo slecht voor je?

We blijven ongezond veel zout eten, waarom is dat zo slecht voor je?

Milieu en Gezondheid

14 dec 2023, 09:51

Link gekopieerd

Is het eten nog te flauw? Dan grijpen we toch even snel naar dat zoutvaatje. Maar eigenlijk is dat ontzettend ongezond, en waarschuwt het RIVM dat de zoutinname minder moet. Waarom is het dan zo slecht voor je?

Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Maar 80 procent van de Nederlanders eet het nog te vaak, zegt het Voedingscentrum. En dat brengt verschillende gezondheidsrisico's met zich mee.

Gezondheidsrisico's

Allereerst zorgt te veel zout voor een te hoge bloeddruk. Door zout houdt het lichaam meer vocht vast. Veel vocht in de bloedvaten zorgt ervoor dat er meer druk op de bloedvaten komt te staan. Het hart moet daardoor harder werken om het bloed rond te pompen.

Daarnaast kun je ziektes krijgen als hart- en vaatziekten en nierziekten. De nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Meer zout betekent dat de nieren extra hard moeten werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen. Door het harde werken kunnen je nieren beschadigen, aldus het Voedingscentrum.

Nederlanders kiezen gelukkig steeds vaker voor gezondere alternatieven:

Minder rood vlees, meer plantaardige voeding: Nederlanders eten een stuk gezonder
0:38

Minder rood vlees, meer plantaardige voeding: Nederlanders eten een stuk gezonder

Ook kun je maagkanker krijgen. Volgens het Voedingscentrum zijn er aanwijzingen dat door te zout eten het risico op maagkanker toeneemt. Er is echter nog te weinig onderzoek gedaan om daar verdere uitspraken over te doen.

Tot slot kan botontkalking ontstaan. Eet je te veel zout, dan plas je het teveel aan natrium samen met het calcium uit, aldus het Voedingscentrum. Maar calcium is hard nodig voor je botten en gebit.

Hoe eet ik minder zout?

  • Zout is makkelijk te vervangen door gezondere smaakmakers, zoals verse of gedroogde kruiden. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, cayennepeper of kaneel.

  • Als je wilt matigen met zout kun je beter niet kiezen voor grof zout of een zoutmolen. Een zoutmolen maalt het zout grof waardoor je ongemerkt veel meer zout toevoegt aan het eten.

  • Mijd producten als chips, pizza, soep en kant-en-klaarmaaltijden. Dat zijn voorbeelden van producten waar veel zout in zit. Daarnaast krijg je zout binnen door het eten van brood, vlees, vleeswaren en kaas, maar ook sauzen zoals sojasaus en mosterd. 

  • Bekijk het etiket van voorverpakte producten en vergelijk verschillende producten. Door etiketten te vergelijken kun je voor minder zoute varianten kiezen. 

Bron: Voedingscentrum

Ontvang onze nieuwsbrief

Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren. Je kunt je op ieder moment afmelden. Zie voor meer informatie de privacyverklaring.

Ontvang onze nieuwsbrief

Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren. Je kunt je op ieder moment afmelden. Zie voor meer informatie de privacyverklaring.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.