Terug

Volg Hart van Nederland

Een Nutri-Score van A of E: wat zijn gezonde producten in de supermarkt?

Een Nutri-Score van A of E: wat zijn gezonde producten in de supermarkt?

Eten

14 sep 2023, 20:59

Op de etiketten van producten in de supermarkt staan steeds vaker Nutri-Scores. Maar wat zegt dit precies over het product? En hoe weet je wanneer een product gezond is? Met deze informatie maak je een weloverwogen en gezonde keuze tijdens het doen van je boodschappen.

De Nutri-Score wordt vanaf 1 januari 2024 officieel ingevoerd in Nederland, maar is nu al op verschillende producten terug te vinden. Hierbij worden producten beoordeeld van een groene A tot een rode E. Fruit en groenten krijgen de Nutri-Score A, maar een smoothie mango passievrucht met 100% fruit van de Albert Heijn scoort een D. Hoe zit dit?

Nederlanders zijn al bezig om gezonder te eten, al is er nog winst te behalen volgens het RIVM:

Minder rood vlees, meer plantaardige voeding: Nederlanders eten een stuk gezonder
0:38
Minder rood vlees, meer plantaardige voeding: Nederlanders eten een stuk gezonder

Nutri-Score A niet direct gezond

Waar een Nutri-Score met een groene A een gezond product doet vermoeden, hoeft dat helemaal niet zo te zijn. "De score zegt niet altijd iets over de gezondheid van een product", vertelt Anne Lutgerink van het Voedingscentrum aan Hart van Nederland. "Er zijn producten met een goede Nutri-Score, die niet in de Schijf van Vijf staan."

De Nutri-Score is gebaseerd op de samenstelling van de producten en vergelijkt alleen binnen productgroepen. Een zak chips met een Nutri-Score B heeft dan een betere samenstelling dan een zak chips met een E-score. "Maar de score B zegt niet of het product gezond is of niet, het gaat echt om de samenstelling. Het blijft een product dat niet in de Schijf van Vijf staat."

Bij de samenstelling van producten wordt er gekeken naar positieve componenten als eiwitten en voedingsvezels, maar ook negatieve componenten als zout, vet of suiker. Een product met veel suiker of zout kan toch op een goede score uitkomen als er genoeg eiwitten of vezels in zitten. "Dit kan inderdaad verwarrend zijn voor de consumenten", verklaart Lutgerink.

Schijf van Vijf leidend

Met de Nutri-Score worden producten dus anders beoordeeld dan met de Schijf van Vijf. Bij te veel suiker of zout staat een product niet in de Schijf van Vijf, ook al zit er veel groente of eiwit in.

"Als je eerst naar de Schijf van Vijf kijkt, dan weet je dat het product gezond is. Natuurlijk kan je heus wel iets eten wat er niet in staat, maar niet te veel en te vaak", vertelt Lutgerink. Het Voedingscentrum geeft dan de tip om op de Nutri-Score te letten als je producten wil met een betere samenstelling. Maar belangrijk om in je achterhoofd te houden is dat een product met een Nutri-Score van A niet per definitie gezond is.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.