Terug

Volg Hart van Nederland

Een op zes mensen die gezonder willen eten, kan dat niet betalen

Een op zes mensen die gezonder willen eten, kan dat niet betalen

Milieu en Gezondheid

14 sep 2023, 06:45

Van de mensen die gezonder willen eten zegt 17 procent te weinig geld te hebben om daadwerkelijk gezonde producten te kopen. Een groter deel (39 procent) vindt het vooral heel lastig om ongezond eten te laten staan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek. In totaal zei een op de drie volwassenen in 2022 gezonder te willen eten.

Meestal zeggen mensen dat ze gezonder willen eten om op die manier de kans op gezondheidsproblemen of ziekten kleiner te maken. Ook zegt 28 procent zich fitter te willen voelen, 10 procent wil afvallen of niet zwaarder worden.

Wil jij besparen op je boodschappen? Deze vriendinnen doen dat zo:

Besparen op boodschappen? Deze twee vriendinnen doen dat zo
2:51
Besparen op boodschappen? Deze twee vriendinnen doen dat zo

Ongezonder eten door stress

Ruim de helft vindt het het moeilijkst om 'nee' te zeggen tegen ongezonde dingen als ze samen zijn met andere mensen die ongezond eten. Ook kan stress er bij 46 procent toe leiden dat ze ongezonder eten.

Van de mensen met ernstig overgewicht wil meer dan de helft gezonder eten. Zij vinden stress de belangrijkste factor waardoor ze ongezonder gaan eten.

Het grootste deel van de Nederlandse volwassenen (58 procent) vindt dat ze al gezond genoeg eten. Ook houdt 5 procent zich er niet mee bezig en 1 procent vindt gezonde voeding niet belangrijk, komt naar voren uit het onderzoek van het CBS.

Nog niet gezond genoeg

De Voedselconsumptiepeiling (VCP) van gezondheidsinstituut RIVM liet aan het begin van dit jaar zien dat Nederlanders gezonder zijn gaan eten. Maar nog niet gezond genoeg. "Een kanttekening is wel dat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding houden", zei het RIVM destijds. In die richtlijnen staan bijvoorbeeld welke (hoeveelheden) voedingsmiddelen en -patronen goed zijn voor de mens.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.