Terug

Volg Hart van Nederland

Revalidatiecentrum bereidt zich voor op coronapatiënten: 'Hoe zijn ze eraan toe?'

Revalidatiecentrum bereidt zich voor op coronapatiënten: 'Hoe zijn ze eraan toe?'

Milieu en Gezondheid

2 apr 2020, 17:01

Revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht heeft als eerste een nieuw draaiboek voor coronapatiënten klaarliggen. Als de ernstige gevallen na een aantal weken de intensive care mogen verlaten, zijn ze namelijk nog lang niet hersteld. Hun wacht nog een lang behandeltraject. Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus Er zijn nu nog geen patiënten, maar revalidatiearts Jan-Willem Meijer verwacht de komende weken een grote toeloop, vertelt hij aan Hart van Nederland. De piek wordt in mei verwacht en daar bereiden ze zich in De Hoogstraat dus nu op voor.

Speciale behandeling nodig

De behandeling van coronapatiënten vraagt om een speciale behandeling. "Ze hebben heel veel meegemaakt en ingeleverd op conditie en spierkracht", weet Meijer. "Na weken aan de beademing zijn niet alleen de longen aangetast, we verwachten ook veel emotionele en psychische problemen." Een langdurig verblijf op de intensive care geeft veel bijkomende problemen. Niet alleen de spierkracht is minder geworden, ook organen als de nieren en het zenuwstelsel kunnen uitvallen. "Je ziet dat de zenuwen minder werken. Mensen liggen stil op bed", aldus Meijer.

'Wat gaat er gebeuren?'

Daarom gaan ze volgens de revalidatiearts trainen op spiermassa. "Vanuit je bed in een stoel gaan zitten is al een enorme stap. We bouwen dat op en beginnen eerst op de rand van het bed." Uiteindelijk moeten patiënten weer zelfstandig kunnen staan. Lees ook: Sehraz (16) eindelijk wakker uit coma na corona, moet nog weken revalideren Meijer durft nog niet te zeggen dat ze klaar zijn voor de nieuwe soort patiënten. "We weten niet wat er gaat gebeuren. We weten wat we moeten gaan doen, maar niet wat er precies op ons af gaat komen. Hoe zijn ze eraan toe?"

Draaiboek voor zorgverleners

Revalidatieartsen gaan ervan uit dat ze te maken krijgen met een nieuwe longziekte. "Na de virusinfectie beschadigen de longen behoorlijk, en het is de vraag of dat helemaal herstelt", legt Meijer uit. "Dan heb je dus te maken met een nieuwe longziekte, waarvan we per persoon moeten kijken wat de beste behandelmethode is." Hij verwacht niet dat de coronapatiënten na weken op de intensive care fit genoeg zijn om meteen naar huis te kunnen. Twee derde komt waarschijnlijk in aanmerking voor specialistische medische revalidatie. Het nieuwe draaiboek voor coronapatiënten is bedoeld voor alle betrokken zorgverleners: een team van longartsen, fysiotherapeuten, psychologen, diëtisten en maatschappelijk werkers. Het is 'een levend document' waarin ze nieuwe kennis kunnen delen over COVID-19, die ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt. Beeld: Revalidatiecentrum De Hoogstraat

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.