Terug

Volg Hart van Nederland

Trimbos onderzoekt impact van lockdown op kwetsbare jongeren

Milieu en Gezondheid

20 apr 2020, 13:29

Het niet naar school kunnen, niet je vrienden zien en thuis de hele dag met je ouders opgescheept zitten. Voor veel tieners heeft de lockdown een grote impact. Naar het precieze effect hiervan gaat het Trimbos-instituut nu onderzoek doen. Het Trimbos verwacht een toename van depressie bij jongeren. En daardoor mogelijk een stijging van het aantal zelfmoorden.

'Teveel tijd om te piekeren'

"Jongeren willen bij elkaar zijn, met elkaar spreken, samen lachen. En dat wordt weggenomen," vertelt Randy Knol. Voor hem zijn de gevaren bekend. Hij verloor twee jaar geleden zijn dochter Ximena, die zichzelf van het leven beroofde. Randy maakt zich zorgen over de kwetsbare jongeren in deze ontwrichtende periode. Lees ook: Ouders Ximena: 'Maak suïcidale gedachten bespreekbaar' "De uitlaatklep van de jongeren is weg, en dat is zorgelijk," vertelt hij. "Jongeren zijn te veel thuis en hebben te veel tijd om te piekeren. Dat kan een bijkomende factor zijn om zelfmoord te plegen."

Vergelijkend onderzoek

Ook bij het Trimbos-instituut worden die zorgen gedeeld. Daarom wordt er een onderzoek gestart naar de gevolgen van de lockdown onder jongeren. "Wanhoop, geen toekomst, uitzichtloosheid en financiële stress zijn risicofactoren voor suïcidaliteit. Die komen veel vaker voor tijdens een crisis," legt onderzoeker Derek de Beurs uit. Nieuw onderzoek onder jongeren dat maandag van start gaat moet duidelijk maken hoe groot de geestelijke schade is van die lockdown. Er worden voor het onderzoek vragen gesteld aan jongeren zoals 'ben je nu gelukkig', 'heb je sociale steun' of 'hoe vaak zit je op sociale media'. Die vragen zijn ook in eerdere onderzoeken gesteld, zodat er een vergelijking gemaakt kan worden.

Heb het erover met je kind

Randy besloot na het overlijden van zijn dochter een stichting op te richten met als doel jongeren in de knel te helpen. Hij drukt ouders op het hart om juist in deze tijd te praten met hun kind en de moeilijke vragen niet uit de weg te gaan. "Durf ook die vragen al 'heb je nog zin om te leven?' te stellen. Dan geef je aan dat je er over kunt praten." Heb je zelf hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Het telefoonnummer 0900-0113 is 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar. Ook kun je kijken op 113.nl.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.