Gezondheid

Ouders Ximena: 'Maak suïcidale gedachten bespreekbaar'

De ouders van de 19-jarige Ximena Knol, die op 22 februari van dit jaar overleed na het innemen van een fatale dosis ‘zelfdodingspoeder’, lanceren woensdag stichting Ximena’s Vlinder. Met deze stichting hopen Randy en Caroline Knol suïcidale gedachten bespreekbaar te maken en aan te pakken met als doel het aantal zelfmoorden onder jongeren te verminderen.

Ximena had PTSS als gevolg van misbruik in haar jeugd. Ze stond op een wachtlijst voor hulp, maar pas voor volgend jaar. “Wij weten zeker dat het voorkomen had kunnen worden met adequatere hulp én als het zelfmoordpoeder wat ze gebruikte niet zo gepropageerd werd door Coöperatie Laatste Wil”, zei vader Randy eerder in Hart van Nederland.

Lees ook: Coöperatie Laatste Wil stopt met verstrekken zelfmoordpoeder

Voor nog geen tien euro had Ximena een zakje ‘zelfmoordpoeder’ besteld via internet. Dat dit middel zo makkelijk te krijgen is, zelfs voor kinderen, vinden Ximena’s ouders vreselijk. In maart besloot Laatste Wil te stoppen met het verstrekken van dit poeder.  Donderdag wordt  er in de Tweede Kamer over het zelfmoordpoeder gedebatteerd.

Lees ook: Ouders willen verbod op ‘zelfmoordpoeder’ na dood dochter Ximena

de 48-jarige Natasja van der Kwartel geeft als ervaringsdeskundige advies aan Stichting Ximena’s Vlinder. Zij probeerde meerdere keren zichzelf van het leven te beroven en ze wil dat het taboe om over zelfmoord te praten, wordt doorbroken.

Bericht gaat verder onder de video:


Meer informatie over Ximena’s Vlinder vind je op de website.

Heb jij vragen over zelfmoord?
Bel 0900-0113 (24/7)