Milieu en Gezondheid
1 mrt 2020, 20:53
Sandra Di Giovanni vreest dat zij en haar veertien maanden oude dochtertje besmet zijn met het coronavirus. Hoewel ze al een aantal dagen thuis zijn na een verblijf in Lombardije, een van de besmette regio's in Noord-Italië, kunnen ze niet terecht bij een arts. "Mijn dochtertje Giulia en ik kregen in Italië al griepklachten en koorts. Toen heb ik de RIVM gebeld en volgens de medewerker die ik sprak was er geen reden tot bezorgdheid. Toen we afgelopen vrijdag thuis kwamen, wilde ik graag weten wat ik nu het beste kon doen", aldus een bezorgde Sandra.
Sandra en haar dochtertje wonen net over de grens bij Gennep in het Duitse Kessel en dat zorgt voor problemen. "Onze huisarts is in het weekend niet bereikbaar, dus heb ik contact gezocht met de huisartsenpost. Na overleg met de GGD kreeg ik te horen dat ik niet in Nederland terecht kan met mijn vragen, omdat ik in Kessel woon. Dat verbaasde me, omdat ik en mijn dochtertje eerder wel voor zorg in Nederland terecht konden en ik in Nederland werk, een huisarts heb en verzekerd ben."
Op zaterdag zijn Sandra en haar dochtertje nog steeds ziek, waarop ze besluit te informeren waar ze in Duitsland terecht kan. Ze wordt doorverwezen naar het tijdelijke corona-ziekenhuis in Kleef. Eenmaal daar aangekomen moet ze samen met haar zieke dochtertje buiten in de regen blijven wachten. Na twintig minuten onbeschut wachten in de kou, nog drie wachtenden voor haar en een verbod om het reguliere ziekenhuis te bezoeken vanwege besmettingsgevaar, is ze de wanhoop nabij.
Sandra besluit rechtstreeks naar het ziekenhuis in Boxmeer te rijden, maar ook daar wordt haar de toegang ontzegd en wil niemand van de GGD naar buiten komen om haar te woord te staan. Onverrichter zake keert ze terug naar huis. Lees ook: Wat kun je doen om het coronavirus te voorkomen of niet te verspreiden? Om in ieder geval te voorkomen dat ze anderen mogelijk besmet, plaatsen moeder en dochter zich thuis min of meer in quarantaine. "Ik geef dansles aan kinderen en mijn ouders zijn bejaard dus behoren tot de risicogroep. Ik wil voorkomen dat ik hen of iemand anders besmet, dus heb ik de danslessen die ik geef voor de komende weken afgezegd en ik heb voor de komende week eten in huis, zodat ik mijn huis niet uit hoef en zo min mogelijk contact met andere mensen heb," vertelt Sandra.
Niet alleen de onzekerheid over het wel of niet besmet zijn met het coronavirus, maar juist het gebrek aan duidelijke richtlijnen drijft Sandra tot wanhoop. "Ik voel me verdrietig, wanhopig en in de steek gelaten, zowel door Nederland als Duitsland", zegt ze. "Het lijkt alsof het voor hen ook niet duidelijk is hoe ze moeten omgaan met Nederlanders die net over de grens wonen. Als dit bij andere mensen ook zo gaat, vrees ik een heftige uitbraak."
Sandra benadrukt dat ze weet dat het ook een onschuldig griepje kan zijn, maar wil het zekere voor het onzekere nemen. "Ik weet dat de kans dat wij besmet zijn heel klein is en ik wil ook helemaal niet klagen over mijn persoonlijke situatie. Maar ik vind dat mensen die uit een risicogebied komen gehoord en gemonitord moeten worden. Als ik wel ziek ben, heeft dat grote gevolgen voor mijn gezin en mijn omgeving", zegt ze. "Het liefst zou ik mezelf en mijn dochtertje laten testen, desnoods betaal ik het zelf." Het RIVM liet zondag weten de protocollen voor het testen op het coronavirus te verruimen. Afgelopen week werden mensen alleen getest als ze uit een besmet gebied kwamen, zoals Noord-Italië, en daarna koorts en luchtwegklachten kregen. Vanaf zondag worden mensen ook getest bij lichte luchtwegklachten, zoals een hoest, na een bezoek aan een risicogebied.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.