Terug

Volg Hart van Nederland

Zo gevaarlijk is het als je te veel energiedrank drinkt

Milieu en Gezondheid

24 jan 2024, 21:59

Kijkers van het SBS-programma Lang Leve de Liefde keken maandagavond raar op toen deelnemer Giovanni vertelde hoeveel energiedrank hij drinkt. Bij het ontbijt gaat het eerste blikje Red Bull al open, en daarna volgen er een stuk meer. Maar hoe gevaarlijk is het eigenlijk om veel energiedrankjes te drinken?

Giovanni drinkt het drankje dusdanig vaak dat er op een dag wel tien blikjes doorheen gaan: "Ik drink eigenlijk niks anders," zegt Giovanni. Myrthe, zijn date, reageert verbaasd: "Dan werk jij gewoon zestig suikerklontjes naar binnen. Wat erg!"

Gezondheidsklachten

Voorbeelden van energiedrank zijn Red Bull, Burn, Monster en Bullit. Een blikje energiedrank van 250 milliliter bevat 80 milligram cafeïne. Volgens het Voedingscentrum mogen volwassenen maximaal 400 milligram cafeïne per dag innemen. Giovanni krijgt dagelijks dus het dubbele binnen.

Als je te veel cafeïne binnenkrijgt, kan dat leiden tot gezondheidsklachten. "Wat te veel is, verschilt sterk per persoon", valt te lezen bij het Voedingscentrum. Niet iedereen is even gevoelig voor de werking van cafeïne. Mensen kunnen last krijgen van hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en angstgevoelens.

Hartproblemen

Uit onderzoek van Texas A&M University blijkt ook dat het te veel drinken van energiedrank kan leiden tot hartproblemen. Je kunt een onregelmatige hartslag krijgen, een verhoogde bloeddruk en andere hartaandoeningen.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.