Terug

Volg Hart van Nederland

Recordaantal stamceldonaties afgelopen jaar, ook groei door oproep PSV-perschef Thijs Slegers

Milieu en Gezondheid

22 jan 2024, 22:56

In 2023 bereikte het aantal stamceldonaties in Nederland met 265 donoren een recordhoogte. Hiermee wordt de stijgende trend van de voorgaande jaren voortgezet.

Het totale Nederlandse donorbestand groeide met bijna 20.000 donoren tot 412.000 donoren. De groei is grotendeels te danken aan de verjonging van het stamceldonorbestand, waarbij jonge donoren een grotere kans hebben op oproepen voor stamceltransplantaties.

De totale groei is wel afgenomen door uitschrijving van de groeiende groep 55-plussers vanwege de leeftijdsgrens.

Oproep Thijs Slegers

Onder de opmerkelijke groei bevonden zich vele donoren die gehoor gaven aan de oproep die PSV-perschef Thijs Slegers deed in 2023. Ruim 11.000 mensen schreven zich toen in als donor. Matchis onderzoekt momenteel de langetermijneffecten van deze oproep, met resultaten die binnenkort worden verwacht.

Slegers overleed in maart aan de gevolgen van leukemie.

Belang van stamceltransplantatie

Voormalig topsporter Joop Kasteel ontdekte na langdurige gezondheidsproblemen dat hij myelodisplastisch syndroom heeft, een voorstadium van leukemie. Hij heeft intensieve behandelingen, waaronder chemotherapie en stamceltransplantatie, ondergaan.

Joop, ooit bekend als de Zwarte Parel in mixed martial arts, benadrukt in bovenstaande video het belang van stamceldonatie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.