Terug

Volg Hart van Nederland

Noodkreet Jantje Beton: 400.000 kinderen spelen nauwelijks buiten

Milieu en Gezondheid

3 apr 2024, 18:27

Verstoppertje spelen of een potje voetbal. Bijna 416.000 kinderen in ons land doen dat bijna nooit. Ze spelen niet buiten in hun vrije tijd. En dat terwijl dat twee jaar geleden nog 260.000 kinderen waren. Jantje Beton, dat zich inzet om kinderen zo veel mogelijk buiten te laten spelen, slaat alarm over deze forse stijging.

De cijfers komen uit het meest recente onderzoek van het goede doel. Jantje Beton start een campagne om een "krachtig signaal af te geven tegen de dreigende binnenzitgeneratie."

Overgewicht

Twee jaar geleden speelden nog 325.000 kinderen elke dag buiten zonder volwassene in de buurt, inmiddels zijn dat er nog maar 169.000, zo wijst het onderzoek verder uit. Ook zijn kinderen korter buiten gaan spelen. Nu speelt een kind gemiddeld 7,2 uur buiten. Twee jaar geleden was dat nog 9,9 uur. Veel kinderen willen wel buitenspelen, maar volgens de ouders is er een gebrek aan speelplekken en sociale veiligheid.

Jantje Beton spreekt van een zorgwekkende trend. Niet buitenspelen leidt volgens het goede doel tot meer overgewicht, slechtziendheid, depressiviteit en slapeloosheid onder kinderen. Volgens Jantje Beton is buitenspelen het belangrijkste onderdeel van een gezonde ontwikkeling van kinderen, maar zijn er te weinig veilige speelplekken. "Maar ook de hogere prestatiedruk bij kinderen is een reden om minder buiten te spelen. Daarnaast is de verleiding groot om vermaak binnen achter een beeldscherm te zoeken", stelt het goede doel.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.