Terug

Volg Hart van Nederland

Maand zonder seks tijdens No Nut November: goed voor je of juist niet?

Milieu en Gezondheid

31 okt 2023, 19:17

Elk jaar wagen mensen zich in november aan een hele maand zonder masturberen, of op zijn minst een maand niet klaarkomen. Maar hoe (on)gezond is No Nut November (NNN) nou? Hart van Nederland zocht voor jou uit of het goed of slecht is om vanaf 1 november jezelf een maand lang niet te bevredigen. Of in een andere willekeurige maand, uiteraard.

"Ik ben bekend met dat bizarre fenomeen," vertelt seksuoloog Rik van Lunsen aan Hart van Nederland. Hij is dertig jaar hoofd geweest van de afdeling Seksuologie & Psychosomatische Gynaecologie van het AmsterdamUMC.

Volgens hem is het tijdelijk stoppen met masturberen niet heel goed of slecht. "De gezondheidsvoordelen zijn onbewezen, maar het is ook niet ongezond", licht hij toe. "Het is gewoon niks, tenzij je het jarenlang niet doet. Dan kan je testosteronniveau omlaag gaan."

De wetenschap

Maar niet al zijn collega's zijn het met Van Lunsen eens. Volgens sommige onderzoeken hangt er namelijk wél een voordeel aan het bedrijven van de zelfliefde. Zo zouden er (naast een fijn gevoel) voor mannen voordelen zijn aan het ejaculeren. Een studie die is gepubliceerd in het Amerikaanse National Library of Medicine stelt bijvoorbeeld dat er een correlatie is tussen hoe vaak je masturbeert, en je kans op prostaatkanker.

Er zijn ook voorstanders van NNN. Die menen dat een langere tijd geen orgasmes hebben goed voor je kan zijn. Een andere studie claimt juist dat het gebrek aan ontlading goed is. Na drie weken zonder seks hadden tien gezonde mannen namelijk een hoger testosteronniveau.

De conclusie

Dus, of het goed is of juist niet, dat is niet met zekerheid vast te stellen. Voor mannen kan het nog wel eens iets opleveren, negatief of positief. Voor zowel mannen als vrouwen lijkt het verder vooral een mentaal wapenfeit om een maand lang van jezelf af te blijven.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.