Terug

Volg Hart van Nederland

Eenzaam tijdens coronacrisis: 'Als je nu geen sociaal netwerk hebt, heb je echt een probleem'

Milieu en Gezondheid

19 mrt 2020, 17:22

Het kabinet roept Nederlanders op om sociaal contact te mijden zo veel mogelijk vanwege het nieuwe coronavirus. Dat is voor mensen met een rijk sociaal netwerk al een flinke kluif, maar voor eenzame mensen nog veel heftiger. Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus Dat vertelt Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, aan Hart van Nederland. "Mensen met een bestaand sociaal netwerk redden zich wel. Een veel groter probleem is dat mensen nu geen nieuwe contacten kunnen opdoen, omdat alles dicht is."

'Netwerk moeilijk op te bouwen'

Juist daardoor komen eenzame mensen in de problemen, denkt de hoogleraar. "Als je geen netwerk hebt, kun je er in deze tijd ook veel moeilijker eentje opbouwen. Daardoor heb je echt een probleem. Dan is het behelpen." Volker legt uit dat mensen in de regel creatief genoeg zijn om contacten te onderhouden, maar dan moet je wel iets te onderhouden hebben. "Gelukkig heb ik ook al initiatieven voorbij zien komen van mensen die over straat lopen en even bij een ander door het raam zwaaien. Dat kan al helpen."

Hartverscheurende telefoontjes

Liane den Haan, directeur van ouderenbond ANBO, herkent het beeld dat Volker schetst. Om die reden heeft de bond vorige week al een speciale telefoonlijn in het leven geroepen, waar ouderen naar kunnen bellen als ze met vragen over het coronavirus zitten. Lees ook: Zorgen om eenzame ouderen, bond komt met speciaal telefoonnummer "Dat leek ons een goed idee, omdat we merkten dat de vraag groot was", licht Den Haan toe. "Het ging los, nu is het gekkenhuis." Inmiddels belt iedereen op kantoor mee en zijn er telefoons aangeschaft voor mensen die thuis werken. "We werken in shifts en zijn nu ook 's avonds en in het weekend bereikbaar." Mensen zitten niet alleen met vragen, maar zijn ook dagenlang alleen, weet Den Haan. "We krijgen mensen huilend aan de lijn." Zondag sprak de directeur met een vrouw van 85. "Haar mantelzorger kon niet meer komen, waardoor ze met niemand meer praatte. Ja, met ons. Door zulke verhalen ben ik zelf al een paar keer volgeschoten."

'Danoontje en beetje Brinta'

Een 94-jarige man belde omdat er door het coronavirus niemand meer in de buurt is die boodschappen voor hem kon doen. "Die meneer zei: Al heb ik maar een Danoontje en een beetje Brinta, dan is het al goed." Uiteindelijk heeft een collega een volle tas met boodschappen voor die meneer gehaald en het bij hem in de gang gezet", weet Den Haan. De ANBO heeft besloten om de eenzame mensen die bellen, zelf ook dagelijks terug te bellen. "We geven de telefoonnummers van die mensen door aan onze vrijwilligers, die op hun beurt iedere dag even een praatje maken." Lees ook: 'Ouderen minder eenzaam dan twintig jaar geleden' Wil je zelf iets doen om (eenzame) ouderen te helpen? Stuur dan een kaartje, of gooi wat leuke tijdschriften bij iemand door de bus. "Het gaat erom dat die mensen weten dat we aan ze denken", besluit Den Haan. Heb je een vraag over het coronavirus, maak je je zorgen of wil je gewoon even een praatje maken? ANBO is alle dagen van 9.00 tot 21.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 0348-466666.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.