Gezondheid

Zorgen om eenzame ouderen, bond komt met speciaal telefoonnummer

Wegens het coronavirus werden mensen dinsdag opgeroepen om contact met ouderen zoveel mogelijk te vermijden, zodat deze kwetsbare groep niet ten onder gaat aan het zich steeds verder verspreidende virus. Maar, daardoor dreigt eenzaamheid voor ouderen. De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) bedacht daar iets op: een speciaal telefoonnummer, zodat ouderen even met iemand kunnen praten en zich zo minder eenzaam voelen.

 Hard nodig, blijkt uit ons Wat Vindt Nederland-onderzoek. 69 procent van de ruim 2300 deelnemers maakt zich namelijk grote zorgen over de gezondheid van onze ouders en grootouders en meer dan de helft van onze panelleden vermijdt contact met ouderen zoveel mogelijk, voor hun eigen bestwil.
Lees ook: WHO bestempelt uitbraak coronavirus officieel als pandemie
Maar ook ouderen zelf zijn uiterst voorzichtig, weet Liane den Haan van de ANBO. “Ouderen zeggen bijeenkomsten en vaste activiteiten zoals de bridgeclub af, uit angst om zelf ziek te worden. En juist die sociale contacten zijn voor veel mensen heel belangrijk.” Ouderen kunnen met de lijn bellen voor een gezellig praatje, maar ook kunnen ze terecht met vragen over het virus. De medewerkers staan al deze mensen “graag te woord”.
 Het telefoonnummer luidt: 0348 – 466666.
Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.