Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Nog tachtig coronapatiënten op de intensive care

LIVEBLOG | Nog tachtig coronapatiënten op de intensive care

Milieu en Gezondheid

10 juni 2020, 06:15

Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis in Nederland.

  • Het aantal bevestigde coronadoden in Nederland is opgelopen tot 6.042

  • In totaal zijn er tot nu toe 48.087 mensen in ons land positief getest op het virus.

  • De toestroom in de ziekenhuizen is aan het afvlakken: 11.805 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

  • Er liggen op dit moment nog 80 coronapatiënten op de intensive care.

Update 22:04 - Nederlandse farmaceut start 'mensproeven' coronavaccin

Het testen van een in Leiden uitgevonden coronavaccin gaat in juli al beginnen met het testen op mensen. Eerder kondigde de gezondheidszorggigant aan dat daarmee in september gestart zou worden, dat werd vervolgens bijgesteld naar augustus en nu dus naar juli. Lees hier het hele verhaal.

Update 16:21 - Nog tachtig coronapatiënten op de intensive care

Intensive cares behandelen nog tachtig mensen met het coronavirus. Dat zijn er elf minder dan op dinsdag. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt dat een gunstige ontwikkeling. "Daarbij blijft de instroom van nieuwe patiënten landelijk laag." Op de ic's liggen 535 mensen met andere aandoeningen dan het coronavirus. Dat zijn er 57 meer dan op maandag. Het betekent dat de ic's in totaal 615 mensen behandelen. Dat is wel minder dan gebruikelijk. Onder normale omstandigheden liggen 800 tot 900 mensen op een intensive care, voor wie de ziekenhuizen 1150 bedden beschikbaar hebben. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is ook gedaald. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen daar nu 333 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 32 minder dan op maandag.

Update: 14:54 - Halsema: ik ben ten volle verantwoordelijk

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam neemt de volle verantwoordelijkheid voor alle beslissingen rond de betoging op de Dam. Ze zei dat tijdens het raadsdebat over de antiracisme-demonstratie, vorige week maandag. "Ik ben ten volle verantwoordelijk en betreur het dat dit heeft kunnen gebeuren", aldus Halsema in een spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad. "De vragen die dit oproept ten aanzien van de driehoek en mij in het bijzonder zijn terecht." Op een verwijt van VVD-fractieleider Marianne Poot, dat de burgemeester "eerst de minister, toen de politie en nu de organisatie voor de bus heeft gegooid", herhaalde Halsema: "Ik ben ten volle verantwoordelijk. Maar dat neemt niet weg dat ik voor de waarheidsvinding moet kunnen aangeven wat de beslissingen en adviezen zijn geweest op basis waarvan ik de besluiten heb genomen. Waarvoor ik verantwoordelijk ben."

Update 14:37 - Bruls waarschuwt voor chagrijn over coronabeperkingen

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad, waarschuwt voor "chagrijn" over de nog steeds geldende beperkingen door het coronavirus. "Daar moeten we wel voor oppassen. Het virus is nog niet weg. Anderhalve meter afstand houden en op de hygiëne letten blijft belangrijk", zegt hij woensdag in een filmpje tegen de inwoners van zijn stad. "Ik merk dat het voor ons allemaal heel erg moeilijk is om ons nog aan de beperkingen te houden. We mogen weer van alles: op pad gaan, naar de stad, naar een attractiepark, op een terras zitten. Maar ik vraag wel begrip voor de maatregelen die er nog zijn", aldus de burgemeester.

Update 14:00 - Dodental stijgt met 11 naar 6042

In de afgelopen dag zijn er elf nieuwe coronadoden geregistreerd, meldt gezondheidsdienst RIVM woensdag. Daarmee komt het dodental in Nederland op 6.042. Er werden sinds dinsdag vijf nieuwe ziekenhuisopnames geteld, wat betekent dat er tot nu toe 11.805 Nederlanders opgenomen zijn (geweest).

De werkelijke aantallen liggen hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen en ziekenhuisopnames soms pas na een paar dagen doorgegeven.

Update 12:30 - Oranje houdt ook volgend jaar thuisvoordeel op EK

Het Nederlands elftal voetbalt ook volgend jaar alle drie de groepswedstrijden van het EK in de Johan Cruijff ArenA. Dat meldt Gijs de Jong, toernooidirecteur EURO 2020. Het stadion in Amsterdam krijgt ook een achtste finale van de Europese eindronde. De Johan Cruijff ArenA was al zeker van drie groepswedstrijden en een achtste finale van het EK, dat vanaf deze maand in twaalf landen zou worden afgewerkt. Alle partijen moesten echter opnieuw om de onderhandelingstafel omdat het toernooi wegens het coronavirus met een jaar is uitgesteld. Oranje speelt in de groepsfase tegen Oekraïne, Oostenrijk en een landenploeg die nog niet bekend is. Lees hier meer.

Update 12:00 - Zomerkamp met coronaregels: deelnemers blijven in 'kampbubbel'

Honderdduizenden Nederlandse kinderen en jongeren kunnen deze zomer veilig deelnemen aan een zomerkamp. Daar zijn de opstellers van een speciaal coronaprotocol voor zomerkampen althans van overtuigd. Na een positief oordeel van het Outbreak Management Team (OMT) ligt het protocol nu ter goedkeuring bij het ministerie van Volksgezondheid. In het protocol staan maatregelen die het risico op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk moeten maken. Zo mogen kinderen met milde klachten of zieke huisgenoten niet mee, moeten kinderen boven de 12 jaar anderhalve meter afstand van elkaar houden en worden activiteiten zoveel mogelijk in de buitenlucht georganiseerd. Om contact tussen al te grote groepen te voorkomen, worden deelnemers in kleinere groepen ingedeeld. Ze moeten tijdens het hele zomerkamp in hun eigen zogenoemde kampbubbel blijven.

Update 10:40 - GGD: paar procent getesten op corona wacht extra lang op uitslag

De GGD'en hebben tot en met dinsdag 68.759 coronatests afgenomen. Iedere Nederlander die bang is het coronavirus onder de leden te hebben, kan sinds 1 juni een test aanvragen. Volgens een woordvoerster krijgt niet iedereen de uitslag binnen 48 uur, ook al is het streven het resultaat zelfs binnen 24 uur te melden aan de aanvrager. Bij "een paar procent" lukt ook de 48 uur niet en is de wachttijd langer. Er zijn zeven stappen in het proces van de afname tot de uitslag, zegt ze, en er zijn mensen bij wie om de een of andere reden meerdere stappen een vertraging oplopen. "Heel vervelend natuurlijk als je je zorgen maakt", benadrukt de woordvoerster. De tests zijn bedoeld voor mensen die niet zijn opgenomen, maar coronaverschijnselen vertonen. Het gaat om hoesten, snotteren, koorts of minder ruiken of proeven, symptomen waarbij de mensen op het hart wordt gedrukt binnen te blijven.

Update 9:10 - 'Te veel kinderen met snotneus geweigerd bij opvang'

Te veel kinderen met een snotneus worden geweigerd door de kinderopvang. Dat zegt voorzitter Gjalt Jellesma van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang BOinK. Van de bijna een miljoen kinderen die naar de kinderopvang gaan, gaat het volgens hem bij 10 tot 20 procent niet goed. In sommige gevallen worden kinderen zelfs geweigerd, ook al zijn ze negatief getest op het nieuwe coronavirus, zegt hij. "Onze oproep is: houd beide benen op de grond. Vertrouw ouders een beetje. Leg de lat minder hoog."

Update 8:40 - Voorbereiding op testen door GGD'en liep een maand vertraging op

Het uitgebreide testen en de bron- en contactonderzoeken, bedoeld om nieuwe uitbraken van corona tegen te gaan, heeft bijna een maand vertraging opgelopen omdat GGD’en niet wisten wat van hen werd verwacht. Dat meldt De Groene Amsterdammer op basis van onderzoek samen met het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Door onderbezetting en jarenlange bezuinigingen waren de regionale gezondheidsdiensten niet toegerust op het uitgebreide testprogramma waarmee Nederland - als een van de laatste West-Europese landen - vorige week is begonnen. GGD’en bleven lang wachten op instructies toen het kabinet nog inzette op een app die het werk van de GGD’en zou moeten verlichten. Op het moment dat die strategie werd omgegooid waren de GGD’en onvoorbereid en raakte hun landelijke telefoonlijn overbelast, liepen computersystemen voor het maken van afspraken vast en moesten patiënten te lang wachten op hun uitslag.

Update 07:50 - Burgemeesters nemen het op voor Halsema

De manier waarop burgemeester Femke ­Halsema van Amsterdam vanuit de Tweede Kamer kritiek heeft gekregen op haar optreden bij de demonstratie tegen racisme op de Dam is "onbehoorlijk". Dat schrijven andere burgemeesters woensdag in een opiniestuk in de Volkskrant. Onder meer voorzitter Jan van Zanen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, voorzitter Liesbeth Spies van het Genootschap van Burgemeesters en voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad vinden dat het commentaar "niet past in ons democratisch bestel". "In tijden van crisis moeten we als één overheid zij aan zij staan om het coronavirus te bestrijden", staat in het stuk. Daarbij moet iedere bestuurslaag volgens de voorzitters "op zijn eigen niveau opereren en op dat niveau ook verantwoording moet afleggen. Het kabinet aan het parlement en de burgemeester aan de gemeenteraad. Dit is immers de basis van onze parlementaire democratie."

Update 06:20 - ChristenUnie: geen besluit over Lelystad Airport

De opening van Lelystad Airport lijkt nog verder uitgesteld te worden. De ChristenUnie gaat ervan uit dat het huidige kabinet geen besluit meer neemt over de toekomst van het vliegveld, meldt Trouw woensdag. Volgens de kleinste regeringspartij heeft nu een besluit nemen geen zin. "We zitten nu in een heel bijzondere tijd, Schiphol ligt voor 90 procent stil", aldus Kamerlid Eppo Bruins. Daarmee kan Lelystad Airport niet voldoen aan een van de belangrijkste gestelde voorwaarden: dat het vluchten overneemt van Schiphol. De ChristenUnie presenteert woensdag een luchtvaartvisie, die zaterdag wordt besproken op de online ledenbijeenkomst die het partijcongres vervangt. Daarin wil de partij breken met de voorkeursbehandeling van de luchtvaart. Zo moet de sector accijns en btw gaan betalen en voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.