Terug

Volg Hart van Nederland

'Het lijkt wel oorlog', molenaars werken zich in het zweet voor hamsteraars

Milieu en Gezondheid

8 apr 2020, 23:00

Niet alleen bij de supermarkten, maar ook bij de ambachtelijke korenmolens wordt gehamsterd. Mensen slaan massaal meel in om thuis brood te kunnen bakken. “In tijden van oorlog zijn meel en brood de eerste levensbehoeften. Daar grijpen mensen nu naar terug.” Maarten Dolman is molenaar bij de Windotter in IJsselstein. De molen draait overuren, net als bij veel collega's. Uit CBS-cijfers blijkt dat er massaal bakproducten worden gekocht. De omzet van ‘zetmeel en mengsels van bakkerijproducten’ nam de eerste twee weken van de coronacrisis met 160 procent toe ten opzichte van een jaar eerder.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Hamsterwoede in de molen

Het was dan ook een veelvoorkomend beeld: lege schappen in de supermarkt bij de toiletrollen, bij de pasta's én bij de pakken meel en bloem. Mensen gingen daardoor massaal naar de molenaars. "Bij sommigen werd het zo druk dat ze met de verkoop zijn gestopt", aldus Dolman, die voorzitter is van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. "Vooral de eerste twee weken was er een enorme hamsterwoede", vertelt de molenaar. "Mensen kochten kilo's meel. Er was ook wel angst, omdat we moesten zorgen dat mensen afstand hielden. Nu weten we beter hoe we met de drukte om moeten gaan. Want de drukte blijft, de vraag is nog steeds heel hoog." Lees ook: Corona of niet, veel Nederlanders willen niet meer op zomervakantie De molens draaien overuren. "We hebben geluk dat er steeds voldoende wind is. Dat is best bijzonder, net nu we het nodig hebben. Er wordt veel meer gebakken. Niet alleen brood, maar ook koekjes en cakes", vertelt Dolman.

'Het lijkt wel oorlog'

De hamsterwoede doet hem denken aan oorlogstijd. "Meel is een basislevensmiddel. Je kunt leven op water en brood. In tijden van oorlog zie je dat ook: mensen grijpen terug naar de eerste levensbehoeften." Ondanks de enorme vraag is Dolman's winkel, waarin hij zijn producten verkoopt, nu minder vaak open. Die draait grotendeels op vrijwilligers, die vanwege het coronavirus nu niet in de winkel willen staan. Dolman is maar wat blij met de drukte. “We zijn toch een bedreigde sector. Die hamsteraars zien we niet meer terug, maar we moeten zorgen dat de mensen die nu voor het eerst brood gaan bakken blijven komen. We moeten hen goed begeleiden, zodat ze het blijven doen. Ook als de crisis voorbij is."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.