Gezondheid

Coronacrisis of niet, veel Nederlanders willen niet meer op zomervakantie

Durf jij op dit moment plannen te maken voor de zomervakantie? Het overgrote deel van de Nederlanders (71 procent) verwacht tijdens de ‘grote vakantie’ niet op reis te kunnen vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder bijna 3000 mensen.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, ligt al wekenlang het complete vliegverkeer plat. Hetzelfde geldt voor eigenlijk de gehele reisbranche. Over 87 dagen begint de zomervakantie al voor de eerste scholieren. Ondanks de onzekerheid over de vakantie, heeft 39 procent van de mensen al iets geboekt voor in de zomer.

Zomervakantie al aanbetaald

Het overgrote deel van de mensen verwacht dus dat die vakantie niet door kan gaan. De meeste mensen, 32 procent, maken zich zorgen dat hun trip geannuleerd wordt. Ook zijn veel mensen (29 procent) bang dat ze in het buitenland besmet raken en dat er op de bestemming niks te doen is (20 procent).

Opvallend is dat een ruime meerderheid, maar liefst 75 procent van de mensen, zijn of haar zomervakantie al heeft aanbetaald.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Veel Nederlanders niet op vakantie

Na weken of maanden binnenblijven, wil 62 procent van de mensen toch even op vakantie in de zomer. Maar waar gaan we nog met een gerust hart naartoe? De meeste mensen (32 procent) willen, als het kan, komende zomer op vakantie in eigen land. Een kwart van de mensen durft het in Europa nog wel aan, maar slechts zes procent zou met een gerust hart buiten Europa reizen.

Een derde van de mensen is stellig, zij gaan met de coronacrisis in het achterhoofd aanstaande zomer helemaal niet op vakantie.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.