Terug

Volg Hart van Nederland

Ruime meerderheid van Nederland viert de kerstdagen dit jaar zonder opa en oma

Milieu en Gezondheid

17 dec 2020, 22:58

Een ruime meerderheid van de Nederlanders nodigt opa en oma dit jaar niet uit voor het kerstdiner. Dat blijkt uit het representatief onderzoek onder ruim 3000 leden van het Hart van Nederland-panel. Ruim de helft (55 procent) gaat dit jaar niet naar opa en oma toe. Onder vrouwen is het aantal zelfs nog hoger, onder hen zegt 58 procent de uitnodiging voor opa en oma dit jaar niet te versturen. Er is ook een groep mensen (35 procent) die zegt 'gewoon en gezellig' langs te gaan bij hun bejaarde ouders. 10 procent van de deelnemers had nog geen idee of opa en oma welkom zijn tijden de kerstdagen.

Opa en oma toch even zien

Ondanks dat mensen deze periode afstand moeten houden van elkaar, proberen we elkaar toch te zien. Zo gaat 36 procent van de deelnemers, op gepaste afstand, toch op bezoek bij ouderen in hun familie. Een derde van de mensen (35 procent) belt of appt wat vaker met opa en/of oma.

Lees ook: Luciano (8) bestrijdt corona-eenzaamheid onder ouderen met 250 kerstpakketjes

Slechts 2 procent van de mensen neemt de moeite om een kaartje te sturen. 19 procent van de deelnemers valt zelf in de groep 'ouderen' of heeft geen opa en oma meer. Een klein deel van de deelnemers is ook mantelzorger voor hun oudere vader/moeder en/of grootouders. Zij geven aan dat ze met de kerstdagen ook langsgaan omdat 'zij ook dan gewoon hulp nodig hebben'.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.